EA kapitulerar – det blir inga talibaner i ”Medal of honor”

avAlfred Holmgren

SPELA

Byts ut mot ”opposing force” efter proteststorm

Kriget är över.

Efter en intensiv period av pajkastning kapitulerade till slut Electronic Arts, och meddelade att de inte längre kommer erbjuda möjligheten att spela som talibanerna i multiplayerdelen av kommande ”Medal of honor”. Men egenligen är förändringen enbart semantisk – den enda skillnaden är att de inte kommer HETA talibanerna längre. Istället kallas de ”opposing force”.

Kritik från amerikaner

Kritiken mot talibanernas närvaro i spelet har främst kommit från amerikanskt och brittiskt håll. I Storbritannien gick självaste försvarsministern ut med krav på en bannlysning av detta ”obrittiska” spel. I USA har man som bekant en helt annan syn på sin militär än vi – soldaterna är nationalhjältar, ”support our troops” till varje pris – vilket gör frågor som dessa fruktansvärt infekterade. Från svenskt håll är det lätt att tycka att de kanske skulle kunna nöja sig med att ALLTID vara hjältarna i ALLA krigsspel. Men den enda svenska input som någon bryr sig om i det här fallet är den som kommer från Dice, som utvecklar multiplayerläget ifråga (tidigare bland annat kända för ”Battlefield: Bad company 2” och ”Mirror’s edge”).

Oväntad kovändning

Så sent som för ett par månader sedan dundrade Electronic Arts-chefen Frank Gibeau att de inte alls hade några planer på att vika sig i talibanfrågan.

– Vi kommer inte förändra spelet på order av politiker eller media, sa han till bloggen Develop.

Sedan konstaterade han att spel är konst och att de därför förtjänar samma frihet som böcker och filmer. Vilket förstås är det försvar en utvecklare alltid tar till när något inslag kritiseras som ovanligt cyniskt eller osmakligt. Och en väldigt konstig parallell med tanke på hur kallt och ytligt kriget porträtteras i ett online-FPS jämfört med, säg, en psykiskt påfrestande krigsfilm. Men det har ju aldrig hindrat någon.

Dåligt sällskap

”Medal of honor” är långt ifrån det enda krigsspel som omgivits av kontroverser. Härom året bestämde sig Konami för att inte längre stå som utgivare för ”Six days in Fallujah” efter omfattande kritik mot det magstarka i att göra underhållning av ett krig som fortfarande pågår. Och det stormade lika hårt kring ”Modern warfare 2” när det läckte att spelaren i öppningsuppdraget skulle vara en del av en terrorangrepp mot en flygplats fullpackad med civila.

I det här perspektivet är alltså ”Medal of honor” redan en ärrad veteran. Men framför sig har det fortfarande det enda slag som Electronic Arts och deras aktieägare egentligen bryr sig om:

Det mot ”Call of duty”.