Ikonen anklagas för rasism med strumpa

SPELA

Spellegendaren Tim Schafer hånade gamergate under tal

1 av 6

Spellegendaren Tim Schafer är i blåsväder.

På Game Developers Choice Awards delade han ut en smocka till ”gamergate”-rörelsen, som kritiserats för hat och hot mot kvinnor i spelvärlden.

Nu anklagas Schafer själv – för att trycka ner minoriteter.

Gamergate-rörelsen är komplicerad. Den startades på Twitter förra året av besvikna gamers som sade sig vilja diskutera etik inom speljournalistik – men snabbt kom gamergate istället att bli synonymt med hat mot kvinnliga branschprofiler, varav många fått utstå dödshot. På grund av dessa händelser har flertalet spelutvecklare uttalat sig emot den kontroversiella rörelsen.

Många av de som stödjer gamergate har varit måna om att distansera sig från dödshoten och påvisa att rörelsen inte bara består av vita, arga män. Därför skapades hashtaggen #notyourshield som olika minoriteter har kunnat använda sig av för att visa att det finns en bredd bland supportrarna. Hashtaggens namn grundar sig i gamergate-anhängarnas övertygelse att speljournalister använder sig av sitt förmodade stöd för minoriteter som en sköld mot kritik.

Anklagas för rasism

Vissa har dock kallat de människor som använder sig av #notyourshield-taggen för ”sock puppets” (strumpdockor) – och menar att de ljuger om sina identiteter.

Och det är här Tim Schafer kommer in i bilden. ”Monkey Island”-skaparen var under gårdagen värd för spelgalan Game Developers Choice Awards, och passade under ett tal på att skämta om gamergate-sympatisörer. Efter att Schafer påpekat hur många spelutvecklare som krävs för att göra en enda bit rustning till ett spel plockade han upp en strumpfigur och började prata med en pipig röst.

– Hur många gamergaters krävs det för att göra en enda bit rustning? 50 stycken. En för att modellera den, en för att skapa materialet och 48 för att tweeta att det inte är din sköld, säger Schafer i ett Youtube-klipp från galan.

Twitter-kritiken lät inte vänta på sig. En del anser att Schafers skämt är rasistiskt och kvinnofientligt eftersom han insinuerar att det inte finns några minoriteter som stödjer gamergate.

Men långt ifrån alla delar uppfattningen att Schafer spårat ur. En av de som inte gör det är Spelas krönikör Effie Karabuda.

– Syftet från Schafers sida var nog var att slänga ur sig ett harmlöst skämt – vilket är ganska naivt eftersom det finns en latent ilska hos gamergaters som triggas av minsta lilla motstånd.

– I gamergate-anhängarnas ögon är han kanske illvillig och okänslig, men det är svårt att ha förtroende för en rörelse som utger sig för att stötta minoriteter när de haft trollkonton som visat sig inte alls vara kopplade till kvinnor eller rasifierade.

Att stämpla Schafer som rasist eller sexist menar Effie Karabuda är ”befängt”.

– Han har uttryckligen stöttat Anita Sarkeesian och andra kvinnliga spelskapare i deras kamp mot trakasserier. För debatten i stort spelar det stor roll att en så framstående profil som Schafer är emot rörelsen – han är ett språkrör för spelvärlden, besitter mycket makt och kan nå ut till många.