Sony vill göra film – av Assassin’s creed

SPELA

Nu spås speljätten vinna budkriget om rättigheten

”Assassin's creed: Revelations.”

”Assassin’s creed”-serien har visat sig ha ett stort genomslag.

Något som inte undgått Sony.

Spelföretagets filmdivision håller just nu på att sluta en deal med Ubisoft om filmrättigheterna till spelen.

Ubisoft vill bredda sig. I maj i år skapade spelföretaget en egen filmdivision, Ubisoft Motion Pictures, med det uttalade målet att i samarbete med större filmstudior filmatisera de speltitlar utvecklaren förfogar över.

På så sätt kan Ubisoft bibehålla en större kreativ kontroll över sina spel och det som händer dem, istället för att bara licensiera ut titlarna som praxis varit hittills.

Krig om ”Assassin’s creed”

De senaste månaderna har följaktligen ett budkrig över ”Assassin’s creed” rasat mellan många Hollywood-baserade filmstudior, däribland Universal. Men just nu ser det ut som att Sony kommer segra, rapporterar Variety.

Ubisoft har redan en animerad tv-serie baserad på ”Raving rabbids” inplanerad hos Nickelodeon, och så sent som i augusti avslöjade högsta chefen Yves Guillemot på spelmässan Gamescom att han vill se filmversioner av såväl ”Assassin’s creed” som ”Splinter cell” och ”Ghost recon” i framtiden.

Två miljarder kr – en besvikelse

Sony å sin sida har redan påbörjat filmatiseringar av flera av sina egna spelserier, med ”Uncharted: Drake’s fortune” och ”Infamous” i spetsen.

Skulle en ”Assassin’s creed”-film bli av är det alltså sannolikt att det blir en samproduktion mellan Ubisoft och Sony.

Så sent som förra året gick en film baserad på Ubisofts ”Prince of Persia: Sands of time” upp på biograferna, producerad av Disney och Jerry Bruckheimer. Kanske är det besvikelsen över den filmen, som ”bara” drog in dryga två miljarder kronor världen över, som fått Ubisoft att starta en egen filmstudio.   

Jonas Högberg