Noel Gallagher går till attack – mot våldsspel

SPELA

”Vi lever i våldets tidsera”

Foto: AP
NOEL GALLAGHER

Brittiska tidningar har redan försökt skylla de engelska upploppen på våldsamma spel.

Nu får de medhåll. Av före detta Oasis-stjärnan Noel Gallagher.

I förra veckan insinuerade flera brittiska tidningar, på lösa grunder, att våldsamma spel som ”Grand theft auto” är skäl till kravallerna i England.

Det är något som Noel Gallagher, före detta Oasis-stjärna och hyllad låtskrivare, skriver under på.

– Jag vet inte var deras energi för de här upploppen kommer ifrån, säger han till Yahoo Entertainment.

”Spel är ett av skälen”

– Vi lever i våldets tidsera – och jag bryr mig inte om vad andra människor säger: brutala tv-program och brutala tv-spel är ett av skälen till det här meningslösa våldet.

– Folk är immuna mot våld, de är vana vid det, tillade han. Och om de åker dit så straffas de inte på rätt sätt. Är fängelsen fulla? Bygg nya. Det är galenskap. Det är våld bara för våldets skull. Människorna som deltar i de här upploppen är inte fattiga. Det här är ungar med jävla telefoner och all annan sorts skit. Polisen och regeringen måste ta till drastiska åtgärder.

”Riktigt, riktigt läskigt”

Det här är inte första gången som Gallagher opponerar sig mot våldsamma spel. 2008 menade han att de ökade knivbrotten i England kunde härledas till spelens påverkan.

– Det finns de som säger att det här sker tack vare våldsamma spel och jag antar att det ligger något i det, sa han i en intervju med BBC Newsbeat. Om ungarna sitter uppe hela natten rökandes marijuana och blir avtrubbade gentemot brott eftersom de spelar tv-spel så är det riktigt, riktigt läskigt.

Jonas Högberg