Ett segertåg på larvfötter

SPELA

FÖRSTA INTRYCKET

Battlefield heroes, PC, Action

Man skulle förstås kunna vara cynisk.

Det är rentav väldigt enkelt.

Jag menar, det här är ändå trettonde gången som svenska Dice försöker avla fram något nytt av den gamla ”Battlefield”-kraken, som vid det här laget börjar kännas rätt halt och maläten.

Och det borde vara rätt talande att man gör det med en webbaserad – och gratis – lågbudgetversion av ursprungsspelet, där grafiken är nedskuren till karikatyr-tyskar som springer runt bland identiska kalkstensmoduler.

Men banne mig. Istället händer det rakt motsatta.

Cynismen vädras ut i takt med krutröken och faktum är att den barnsliga stilistiken bara förhöjer spelglädjen. Visst, det här är simpel underhållning – men samtidigt finns det inget som står i vägen för upplevelsen, inga konstigheter.

Det blir istället ett segertåg på larvfötter: från karaktärsskapandet och hur man fördelar sina färdigheter, till det manglande spelformatet, som den här gången skildras ur tredjepersonsvinkel.

Varje falang – de heter ”Royal army” och ”National army”, men inbilla dig inget: det är allierade och nazister det handlar om – har tre olika soldatklasser med olika egenskaper, utöver de rena vapenskillnaderna.

Men bäst är ändå ”Heroes” när det spelar ut hela den lekfulla krigstrumfen.

Testa till exempel att sitta på vingen på ett framsusande flygplan, avfyra några salvor och sedan hoppa fallskärm ner i en fullskalig krigszon av tanks, raketgevär och kulspruteeld – jag vet, det är precis den där barndomsfantasin du aldrig riktigt visste hur du skulle formulera.

”Battlefield: Heroes” gjorde det precis åt dig.