Mördaren gör om samma misstag

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Den mystiske yrkesmördaren med kodnamn 47 slår till allt tätare. Efter del tre, ”Hitman contracts”, är redan del fyra planerad.

Men att upprepa sitt tillvägagångssätt brukar ju vara många brottslingars fall, så herr 47 får snart passa sig.

Spelet har nämligen samma förtjänster men även samma grundläggande fel som alltid.

Utrustad med allehanda dödliga attiraljer får vi uppdrag som kan lösas mer eller mindre tyst och smart. Här finns förklädnader, giftampuller, ljuddämpade pistoler, prickskyttegevär och alltid ett par-tre olika varianter att sätta igång händelser som låter oss komma närmare våra offer. Det är lite klurigt och spännande – med en kittlande smutsig och nedgången atmosfär.

Men kodnamnet 47 står antagligen för antalet misslyckade försök på varje nivå. Och för varje ny tagning blir det tristare. Även om ”Contracts” är betydligt lättare än tidigare spel så går ofta larmet ganska oväntat – och då är det lika bra att köra om direkt. Annars radar de aggressiva men stendumma fienderna upp sig och spelet är absolut inte trovärdigt som action.

Det gäller också att ha koll på tidigare spel för att mellanspelens filmsekvenser ska vara någorlunda begripliga.

Att vara ”Hitman” kräver sin spelare. Stor självbehärskning och försiktigt tassande är ett måste. Inte för att överleva, men för att spelet ska bli kul.

Henrik Rudin

Publicerad: