Microsoft

’Minecraft’ kan bli förbjudet i Turkiet

Av: 

Jonas Högberg

SPELA

Utreds för sitt våld – men Microsoft protesterar

Är ”Minecraft” för våldsamt?

De flesta skulle antagligen svara nej på den frågan. De turkiska myndigheterna är dock osäkra.

Nu utreds spelet för sin våldsamhet – och riskerar att bli bannlyst i landet.

Med popularitet följer ofta kontroverser. Det här har Mojang, den svenska studion bakom ”Minecraft”, fått uppleva flera gånger genom åren.

Hösten 2013 uppmärksammades en amerikansk pojke som tagit med sig en pistol, en stekkniv och en hammare till skolan. Skulden föll på ”Minecraft”, trots att spelet inte innehåller några pistoler.

”Får poäng för att döda”

Nu har de turkiska myndigheterna inlett en undersökning mot spelet på uppdrag av socialministern Aysenur Islam. Enligt turkiska hemsidan Haberturk skedde detta efter att Islam blivit uppmärksammad på våldet i spelet av en journalist.

Om uppgifterna stämmer ska journalisten ha sagt att spelarna får poäng för att döda andra karaktärer, ”även kvinnor”, och sedan frågat vad ministeriet skulle göra åt det.

Våldet valfritt

”Minecraft” är som bekant ett sandlådespel där spelaren aldrig uppmanas att göra något specifikt, mer än att använda sin fantasi. Spelaren kan dock använda sig av svärd och andra tillhyggen för att freda sig mot kantiga zombies och spindlar. Den som vill kan attackera bybor, men det är i så fall spelarens eget val.

Om de turkiska myndigheterna kommer fram till att ”Minecraft” är olämpligt för barn kan det bli tal om en bannlysning av spelet.

Kan stänga av monstren

Nya ”Minecraft”-ägaren Microsoft har lämnat ett uttalande om situationen till Gamespot.

– ”Minecraft” uppskattas av otaliga spelare på vitt skilda vis. Många uppskattar den kreativa friheten, andra är mer intresserade av möjligheten att utforska ett landskap utan gränser och gå på äventyr med sina vänner.

– Världen i ”Minecraft” kan vara farlig: det finns många läskiga, könlösa monster som dyker upp om natten. Därför kan det vara nödvändigt att behöva försvara sig mot dessa bestar för att överleva.

– Om folk anser att den här fantasimiljön är upprörande så uppmanar vi dem att spela i Creative Mode, eller att slå på det fredliga spelläget. Båda dessa val ser till att monstren inte dyker upp i världen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Rean fortsätter hos Åhléns – 50 % på utvalda varor!

Åhlens

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Microsoft

Minecraft

Turkiet