Apple sätter stopp för sydstatsflaggan

SPELA

Förvirring kring förbudet mot laddade symbolen

1 av 6 | Foto: Apples vd Tim Cook.

Massakern i South Carolina har lett till att sydstatsflaggan, som många anser vara en rasistisk symbol, blivit paria i USA.

Flera företag, däribland Amazon, Ebay och Google, har valt att skrota varor med koppling till flaggan.

Nu har Apple dragit sitt strå till stacken – genom att förbjuda historiska spel som visar flaggan på App Store.

Charleston-massakern i South Carolina, där nio människor mördades i en kyrka för en vecka sedan, har eldat på diskussionen om rashat i USA.

Många anser det vara en skymf att sydstatsflaggan fortfarande hissas utanför offentliga byggnader i södern – då sydstatarna kämpade för att bibehålla slaveriet under det amerikanska inbördeskriget.

”Låt oss utrota rasism”

Tack vare vilda protester har nu en del företag vidtagit åtgärder och exkluderat många produkter där sydstatsflaggan figurerat.

Ett av dessa företag är Apple.

– Mina tankar går till offrens familjer i South Carolina. Låt oss hedra deras liv genom att utrota rasism och ta bort de symboler och ord som ger den kraft, skriver vd:n Tim Cook på Twitter.

Apple kräver nu att berörda spelutvecklare självcensurerar sina spel på App Store om de vill finnas kvar i butiken. I ett uttalande till mobilsajten Touch Arcade skriver Apple att det bara är spel som använder sig av sydstatsflaggan på ett ”kränkande eller illasinnat sätt” som riskerar åtbörder – men i praktiken verkar en annan policy gälla.

Historiska spel försvann

Touch Arcade menar att flera krigsspel som utspelas under inbördeskriget har blivit bortplockade från App Store. Detta trots att Apple uttryckligen sagt att man inte har för avsikt att röra de spel som använder sydstatsflaggan i utbildningssyfte eller i en historisk kontext.

Eurogamer har pratat med Hexwar Games Andrew Mulholland, vars många inbördeskrigsspel inte längre finns att finna på App Store.

– Vi har bett Apple att undersöka våra appar igen eftersom de har en historisk kontext. Förhoppningsvis kommer de att återinföras i butiken i sin ursprungliga form, men det vet vi inte än. Om så inte sker kommer vi att ändra sydstatsflaggan i spelen till den mindre kontroversiella versionen från 1861.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gaming

Tim Cook

Apple