Links - på banan i femton år

1 av 4
TIGER WOODS Inte så vass som i verkligheten.

Golf

Tala om sport med anor. Golf sägs ha uppfunnits i medeltida Skottland. Digital golf slog igenom i mitten av 80-talet. I spelvärlden är det typ medeltid också.

Och hela golfrundan kretsar lustigt nog kring Salt Lake City, USA.

Det var 1986 som Salt Lake-företaget Access Software gjorde succé med ”Leaderboard” till de flesta av dåtidens datorer och tv-spel. En för tiden riktigt verklig golfrunda med puttar och bunkrar.

Med tiden döptes Access spel om till ”Links” – som när pc-datorerna tog över blev den totalt dominerande golfserien. 1999 köptes Access av Microsoft och svaldes i datajättens organisation. En ny årgång ”Links” kommer varje år, med lite nya finesser och vassare grafik. Och det finns dussintals nya banor att köpa till.

”PGA championship golf” konkurrerade 1996 med ett innovativt, fritt sätt att svinga med musen. Gjort av av Headgate Studios, grundat av en före detta programmerare på Access. Med kontor en bit motorväg norrut från Salt Lake City.

1999 var det plats på banan för Electronic Arts, som efter världsdominans på de flesta andra sporter ville drämma till även med en tung järnklubba. Speljätten säkrade snabbt största affischnamnet – men de flesta försök hittills med ”Tiger Woods PGA tour” har hållt måttlig kvalitet. Enligt fansen blir de dock allt bättre. Kanske väntat, när de senaste årgångarna överlåtits till bekanta Headgate Studios. Från Salt Lake City.

Men – golf är ju en ganska seg sport för många. 18 lååånga hål. Tv-spelsföretaget Nintendo lät redan 1985 populäre figuren Mario lätta upp stämningen i ”Golf”. Och genom tiderna har ”skojgolf” på tv-spel – med söta figurer med stora huvuden och effektfyrverkerier gränsat till att vara en alldeles egen genre. Många titlar, få minnesvärda.

Salt Lake city har för övrigt nio riktiga golfbanor.

Nästa runda:

”Links 2003” kommer till pc framåt jul, med sex nya banor och förbättrad grafik.

Henrik Rudin