Markus Persson ”världens näst mest inflytelserika”

Publicerad:

Minecraft-skaparen på Times årliga lista

1 av 6

Han har redan hyllats av gamers världen över för sitt spel ”Minecraft”.

Och nu ser det ut som att Markus Persson får ytterligare ett kvitto på sin gärning.

Den hattprydde svensken har i ett första skede röstats fram som världens näst mest inflytelserika person på Times årliga topp 100-lista.

Markus Persson
Foto: Foto: JOHAN MARTINSSON
Markus Persson

Allmänheten har talat. Markus ”Notch” Persson, mannen bakom megasuccén ”Minecraft”, kommer av allt att döma att vara med på den amerikanska nyhetsmagasinet Times årliga lista över världens hundra mest inflytelserika personer.

Slogs av Egyptens president

Mycket talar också för att han kommer placera sig väldigt högt upp på listan. Omröstningen till listan, där allmänheten får vara med och säga sitt, har nu slutförts. Persson fick näst flest röster, 156 694 stycken, och blev endast slagen av Egyptens president Mohamed Morsi med 173 091.

Till saken hör dock att de som röstat kunnat lägga en röst för och emot en kandidat. Morsi har noterat 220 907 negativa röster, medan Persson endast fått 18 694.

Besegrade Obama

Persson har därmed slagit världsledare som Syriens president Bashar al-Assad (5) och Barack Obama (12), samt kändisar som Gangnam style-skaparen Psy (7) och filmstjärnan Jackie Chan (11). Listan ska dock inte enbart ses som en sorts ärofylld utmärkelse, utan syftar till att uppmärksamma människor som bidragit till att förändra världen – på gott och ont.

Den slutgiltiga listan kommer väljas av Times redaktörer och presenteras torsdagen den 18 april.

Jonas Högberg

Publicerad: