Sverigekollen

SPELA

Fem frågor till ...

Haraldur Thormundsson, vd på Bearded ladies som utvecklar nedladdningsbara ”Landit bandit” till Playstation 3.

Ni har tidigare bland annat jobbat med körsimulatorer åt Saab. Det måste vara en rätt stor omställning att nu göra ett lättsamt Playstation 3-spel?

– Det är klart att vi är spelnördar i första hand, och att få att utveckla ett eget spel till PS3 måste vara alla spelnördars vildaste fantasi!

Hur skulle ni beskriva er speldesignfilosofi?

– Vår speldesignfilosofi att göra spel som vi själva spelar, våra spel skall vara lätta att börja lira men svåra att sluta spela. Men framför allt så måste vi ha det roligt under produktionen och vi hoppas att spelarna kan märka det när de spelar spelet.

Har ni någon tidigare erfarenhet av spelbranschen?

– Ja, jag arbetade i några år som affärsutvecklare för spelföretaget CCP (kända för ”Eve online”, reds anm.).

Hur kommer det sig att det blev ett PS3-exklusivt spel?

– Det var ett strategiskt beslut, ”Landit bandit” lämpar sig för konsol och eftersom vi hade avtal med Sony, bestämde vi att det skulle vara klokare att få ut spelet på en plattform än halvfärdigt på flera. Vi är ett mikroteam och måste välja våra slag noggrant.

Vad tror ni att ni kommer jobba med för typer av spel framöver? Är det billiga nedladdningsbara spel som gäller?

– Ja. Nedladdningbara spel är framtiden och spelbranschen kommer att gå mot samma öde som musikindustrin. Spelportaler som Playstation Store, Steam och Gamersgate har vuxit enormt under det gångna året och det är bara tidsfråga innan vi kan säga att den kritiska massan har hittat dit.