”PS4 billigare än Xbox One”

SPELA

Analytiker: PS4 lanseras till lägre pris än PS3 gjorde

1 av 17

Vad kommer Playstation 4 och Xbox One att kosta?

Mycket talar för att svaret kommer nästa vecka på spelmässan E3.

Analytikern Michael Pachter har dock redan spått prissättning – och mycket talar för att PS4 är den billigare konsolen.

Playstation 4 kommer kosta 349 dollar (ca 2300 kr) i USA, medan Xbox One släpps med en prislapp på 399 dollar (ca 2600 kr) . Det menar Wedbush Morgans analytiker Michael Pachter som beräknat materialkostnaden för båda konsolerna i ett utskick till investerare som Gamesindustry tagit del av.

Enligt Pachter ligger Sonys kostnader för att bygga en Playstation 4-konsol kring 275 dollar, medan Microsoft får betala 325 dollar för att tillverka en Xbox One.

Samma pris som Xbox 360

Men Pachter tror också att Microsoft har för avsikt att även sälja sin konsol till ett billigare pris genom att erbjuda ett prenumerationskostnadsalternativ – antingen genom Xbox Live Gold, Skype Premium eller någon form av digital-tv-samarbete.

Om prissättningen skulle stämma innebär det att Xbox One lanseras med samma pris som Xbox 360 hade när den släpptes i USA. I Sverige låg lanseringspriset kring 4000 kr.

Rejäl prissänkning

För Sonys del så är 349 dollar en rejäl prissänkning gentemot det ursprungliga Playstation 3-priset. Den dyraste versionen gick loss på hela 599 dollar, vilket i svenska butiker omvandlades till dryga 6000 kr.

Pachter tror även att den nuvarande konsolgenerationen kommer få ytterligare en prissänkning och att såväl Playstation 3 och Xbox 360 kan bli 50 dollar billigare inom kort.

Jonas Högberg