Vill bannlysa spel som inte existerar

SPELA

Nu hånas den amerikanska politikern i spelvärlden

Foto: Varning för våldsamt innehåll ”Virtua fighter” är ett av många anrika arkadspel med fokus på våld. På bilden: ”Virtua fighter 5: Final showdown”.

Att politiker vill bannlysa våldsamma tv-spel är knappast ovanligt.

Däremot att de vill bannlysa spel som inte ens existerar.

Det är dock precis vad som hänt i USA – där en lokalpolitiker nu hånas för sitt utspel.

Våldsamma tv-spel hör inte hemma i det offentliga rummet.

Det vill Linda Stender, som sitter i New Jerseys delstatsparlament, markera med en ny lag.

Enligt tidningen Star-Ledger anser Stender att etablissemang som låter besökarna spela spel med åldersmärkningen ”mature” eller ”adults only” ska få böta 10 000 dollar (ca 64 000 kronor) vid den första förseelsen, och därefter 20 000 dollar för varje upprepat brott mot lagen.

”Spel kan göra barn avtrubbade”

– Dagens barn exponeras för våldsamma bilder mer än någonsin. Våldsamma tv-spel kan göra dem avtrubbade och ge dem en skruvad bild av verkligheten där våld och död inte har några konsekvenser utanför tv-skärmen, säger Stender – som inte påstår att spel i sig själva kan orsaka våld, men att de ”kan spela en roll”.

På spelsajten Kotaku hånas nu Stender för lagförslaget. Inte för att det kritiserar våldsamma tv-spel – utan för att just de spel som åsyftas faktiskt inte finns.

– Stender kanske är intresserad av att veta av att det just nu inte existerar några arkadspel med märkningen ”mature” eller ”adults only” någonstans i New Jersey. Eller USA. Eller galaxen.

”Skrattretande”

Anledningen är att arkadspel – det vill säga just de spel som avses spelas i offentliga sammanhang– helt enkelt inte tilldelas åldersgränser. Samtidigt som de andra situationer som skulle kunna täckas av lagen är försvinnande få. Något som får Kotaku att gå hårt åt Stender för hennes ”oärlighet”.

Och spelarna håller med.

– Det är förolämpande att vissa politiker fattar beslut som kan påverka användandet av underhållning och internet utan att de ens vet hur man använder en dator, kommenterar en läsare på Kotaku.

– Precis, att politiker riktar in sig på arkadspel är skrattretande, instämmer en annan.

Alfred Holmgren, spelredaktör