Dreamhack arrangerar tävling för spelskapare

SPELA

Vill hitta nästa svenska storspel på DH Stockholm

1 av 4 | Foto: Svenska Dreamhack är världens största datorfestival.

Den 26–27 september invaderar Dreamhack Stockholm och Globe Arenas.

Men det är inte bara e-sport som står i fokus.

En stor kreativ tävling – ett ”hackaton” – går också av stapeln, med målet att hitta nästa svenska storspel.

I potten? 100 000 kronor.

Dreamhack Stockholm närmar sig med stormsteg. Speleventet, som sponsras av Stockholm Stad med Aftonbladet som mediepartner, kommer som vanligt att frontas av olika e-sportevenemang.

Men Dreamhack satsar även stort på en kreativ tävling där deltagarna på 24 timmar ska koda ett spel eller spelkoncept avsett för spelkonsoler, pc, smartphones eller tablets. Dreamhackaton, som tävlingen heter, lockar med sammanlagt 100 000 kr i prispengar till de tre främsta bidragen.

Världens största lan

Förhoppningen är att kunna hitta och stödja nästa svenska storspel.

Dreamhacks pressansvarige, Fredrik Nyström, säger till Spela att kreativa tävlingar alltid varit en del av Dreamhack.

– Dreamhack var från början ett demoparty där all fokus låg på att programmera. Under åren har fokus för festivalen förändrats till att arrangera världens största lan med mycket e-sport, gaming och musik. De mer kreativa tävlingarna har dock aldrig försvunnit, säger Nyström.

Återkommande tävling

Tävlingen har plats för 150 deltagare. Dessa utses med hjälp av en ansökningsprocess för att säkerställa bidragens verkshöjd. Dreamhack hoppas dock kunna slopa deltagartaket och erbjuda öppen registrering inför kommande hackatons.

– Ambitionen är att det ska vara en återkommande tävling som kommer att finnas på flera kommande Dreamhack-event, säger Nyström.

Dreamhack Stockholm går av stapeln i Globe Arenas den 26–27 september. Första ansökningsdag för hackaton-tävlingen är den 1 september.