Axl Rose stämmer Activision – på grund av Guitar hero III

SPELA

Alfred Holmgren: Klart att han
slår till medan chansen finns

Musikspelen är på väg att dö ut.

Det är en större sorg för Axl Rose än för dig och mig.

Foto: Alfred Holmgren.

Det går inte en dag utan att Axl Rose skaffar sig en ny fiende. Men den här gången är det möjligt att han gapat efter mer än han kan tugga.

Guns ’n’ Roses-frontmannen har nämligen startat krig med Activision – världens största spelutgivare – som han just upptäckt använde ”Welcome to the jungle” tillsammans med en avbild av Slash i 2007 års ”Guitar hero III”.

Det har skämtats friskt om att det tog Axl tre år att posta sin stämningsansökan, men det roligaste är vad den faktiskt innehåller. Bland annat anklagar han Activision för att ha ”spunnit ett nät av lögner” för att kunna ”betona och förstärka en relation mellan Slash och Guns ’n’ Roses och Welcome to the jungle”. Vilket är ungefär lika rimligt som att stämma utvecklarna bakom ett Andra världskriget-FPS för att de betonar och förstärker en relation mellan Hitler och invasionen av Polen.

Musikspelen döende

Samtidigt förstår jag att Rose väljer att slå till just i det här ögonblicket. I takt med att försäljningssiffrorna för ”Guitar hero” trillar in ser han nämligen en av sina största potentiella måltavlor krympa för varje kalenderår som går.

För så här är det: musikspelen är på väg att dö ut. Det spelar ingen roll att ”Rock band 3” just iscensatt den största revolutionen genren någonsin sett – folk är trötta på att bära hem kilovis med plastinstrument från spelbutikerna, hur mycket lättare deras plånböcker än blir på kuppen. Sedan ”Guitar hero III” – spelet Axl Rose önskar aldrig hade släppts – har försäljningen rasat så dramatiskt i samband med varje nytt släpp att det inte går att åskådliggöra utan att ta till liggande stolen.

Det här är ett märkligt scenario för alla som för bara något år sedan ivrigt proklamerade att det är i musikspelen hela skivbranschen har sin framtid. Nu väntar istället gamarna otåligt på sitt byte.

Ställ dig i kön, Axl

Rose kan ta en nummerlapp, för Activision har redan har redan No Doubt och Courtney Love på halsen. Eftersom det inte längre finns något Napster att kväva med domstolsdokument måste artisterna krama varenda krona ur branschens nya, kraftigt blödande gigant medan de fortfarande hinner. Samtidigt som de försöker få det att se ut som ett punkigt uppror mot masskonsumtionsmaskineriet de alltid varit en del av. Som Love träffsäkert twittrade om hatet mot licensprodukter inför sin påstått stundande stämning: ”this is BANANAS!!Lunchboxes?fucking GUITARHERO?NOTtaking it”.

Axl själv hoppas lämna rättssalen 20 miljoner dollar rikare. För att sätta musikspelens ekonomiska elefantsjuka i perspektiv är det en summa som är 20 gånger högre än hela budgeten för det första ”Guitar hero”. Och det är inte konstigt att han tar i – det här lär vara sista chansen han får innan han och hans bittra kollegor tvingas släpa med sig sina advokater till nya betesmarker.

Om jag vore en tillverkare av lunchlådor skulle jag bäva.