Fixa medaljen i tv-soffan

1 av 3
SPELA

Hur många medaljer tar nu Sverige i OS? Med Playstationkontrollen i hand har du själv chans på 25 stycken.

OS-spelet är i traditionell ”Track & field”-stil. De flesta av grenarna handlar om att trycka växelvis på X- och O-knapparna så snabbt som möjligt.

Turbotryckandet öppnar för dopning med ”batteritricket”. Gnugga ett AA-batteri över knapparna. Ger efter ett tag ganska fantastiska världsrekord, typ 9,40 i längd. Men så ska det ju vara, i god anda från just ”Track & field” (1983).

Du kan ge dig på en valfri, enstaka gren, tävla i exempelvis tiokamp eller alla friidrotts- eller simgrenar – eller dundra igenom hela OS i en följd. Köper du till en dansmatta kan du dessutom hoppa omkring och bränna lite kalorier i tv-spelandet.

Bågskytte, kula, diskus och spjut är roligast, som kast- och skyttegrenar tenderar att vara.

Gymnastikgrenarna är mest innovativa, då vi ska trycka i takt till musiken och göra hopp och rörelser med knappkombinationer.

Jag kommer minst överens med hästhoppning, höjdhopp och skeet. Men värst är som alltid häcklöpningen. Den slutar oftast med ett patetiskt snubblande – och handkontrollen smack i golvet.

Det tar bara ett par timmar att bli mätt på ”Athens 2004”. Lite nöjdhet över några sköna rekord, lite frustration över de krångligare grenarna – men mest av allt allt rejäl värk i fingrarna (trots batteriet).

Men såna här spel ska inte spelas i ensamhet. Upp till fyra kan mötas för riktigt roliga och rafflande bataljer. Då räcker ”Athens” länge och blir kul uppvärmning inför tv-sändningarna.

Digitalt OS-motto: det viktigaste är inte att delta utan att vinna över polarna.

Henrik Rudin