Spela

Rockstar-veteranen stämplad som spion

SPELA

Utvecklar ett spel om iranska revolutionen

Navid Khonsari gör ett spel om den iranska revolutionen.

Nu anklagas han för att vara spion.

Navid Khonsari

I vintras presenterade iranskfödde Navid Khonsari ”1979: The game” – ett spel om det 444 dagar långa gisslandrama som utspelade sig på den amerikanska ambassaden under iranska revolutionen. Detta borde Khonsari – som tidigare medverkat till spel som

och som nu startat en ny utvecklingsstudio i Kanada – inte ha gjort. I alla fall inte enligt Irans regim.

Kan inte åka till släkten

– När nyheten om spelet kom ut så plockades den upp av en av de konservativa, iranska tidningarna. Och jag stämplades som ”spion”. De säger helt enkelt att jag gör propaganda. Så därför kan jag inte åka tillbaka till Iran nu, vilket suger eftersom jag har släkt där, säger Khonsari till spelbloggen Kotaku.

En annan av projektets medarbetare var bosatt i Iran när information om spelet nådde dess tidningar. Han har nu tvingats fly landet.

Inte enda ”spionen”

Detta är en av flera indikationer på att den iranska regimen ser spel som potentiellt samhällsomstörtande. Tidigare i år dömdes amerikanskfödde spelutvecklaren Amir Kehmati till dödsstraff, efter att ha fängslats i Iran. Även han anklagas för att vara spion, då han har arbetat för New York-baserade Kuma Games – som enligt den iranska domstolen är ett propagandaverktyg finansierat av CIA.

Johan Martinsson

ANNONS EXTERN LÄNK

20% på nästan allt för alla club Lyko medlemmar! Gå med i klubben & handla här

Lyko SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Spela

LÄS VIDARE

Sexförbrytare och pornografiskt våld – här är Rockstars största skandaler