”Piratkopieringen kan lamslå PC-marknaden”

SPELA

Crysis 2 och Killzone 3 läckta – före lanseringen

1 av 2
”Crysis 2”.

Storspelen ”Crysis 2” och ”Killzone 3” är inte ute i butik än, men kan redan laddas ner på torrentsajter.

Nu spekuleras det i att piratkopieringen kan leda till att framtida spel bara släpps till spelkonsolerna.

Att efterlängtade spel kopieras och läggs upp på torrentsajter är vardag. Det är dock mer ovanligt att de finns tillgängliga innan spelet ifråga ens har släppts i butik. Något som nu hänt PC-versionen av ”Crysis 2” och ”Killzone 3”. Sistnämnda är den första stora läckan som drabbat Playstation 3. Trots det anses fortfarande spelkonsolerna vara det säkraste kortet.

”Kan överge PC”

Den engelska konsumenträttsgruppen Gamers’ Voice varnar nu för att utvecklarna kan komma att överge PC-marknaden helt.

– Spelbranschen tjänar bara pengar på spelen de säljer; när de förlorar så här mycket på piratkopieringen så kommer spelarna bara få färre och färre nya spel, säger ordföranden Paul Gibson till Eurogamer. Vi kan redan se hur allt fler utvecklare väljer att strunta i att göra PC-versioner av sina spel, och det skulle inte vara någon större överraskning om ”Crysis 3” bara släpps till konsoler.

”Svårt att förstå”

– Jag har svårt att förstå piraternas resonemang. Visst får de ett spel gratis, eller före alla andra, men i slutändan så skadar de bara industrin och förstör för alla legitima gamers som köper spelet.

– Konsumenterna gillar inte kopieringsskyddet eftersom det bara orsakar en massa problem, men utgivarna kommer fortsätta att inkludera det så länge som pirater fortsätter att stjäla deras spel.

Crytek, studion som ligger bakom ”Crysis”-serien, verkar dock inte ha några planer på att överge PC-spelarna än:

– Trots den här trista incidenten så kan vi försäkra er om att PC-spelande fortfarande är väldigt viktigt för oss och alltid kommer att vara det i framtiden, skriver VD:n Cevat Yerli på spelseriens hemsida.

Jonas Högberg