Sonys bortglömda hjälte tar revansch

SPELA

Sly-trilogin känns numera
som Assassin’s creed light

PLATTFORM Det är kanske inte så konstigt att mästertjyven Sly Cooper var den av Sonys plattformshjältar som hamnade lite skymundan. För när Jak spökade ut sig mer och mer för varje spel (kom igen, grönt pipskägg?) och Ratchet aldrig kunde hålla sig från att spränga skiten ur all skit i sin väg, så gjorde Sly det han gjorde bäst: smög. Och passerade ganska obemärkt.

Det tråkiga i sammanhanget är att just hans Playstation 2-trilogi faktiskt var den bästa.

Det roliga i sammanhanget är att den nu släppt den igen.

Fulländades av ”Infamous”

Valet av ”Sly”-serien som Sonys andra ”Classics HD”-återutgivning är inte så konstigt som det låter. Här har vi tre spel vars tidlöst tecknade grafik lämpar sig ovanligt bra för en HD-restaurering, vars uppföljare snart kommer att utannonseras (”Sly 4” har teasats flera gånger) och vars upplägg faktiskt varierats en hel under seriens gång.

Det började som en vanlig linjär 3D-plattformare i ovanligt vackra miljöer, och rörde sig sedan allt mer mot det sandlådeupplägg som skaparna Sucker Punch sedermera fulländade i fjolfjolårets ”Infamous”.

Fortfarande lika bra

I grund och botten handlar det fortfarande lättkontrollerat plattformande, kombinerat med smygmoment, kriminalitet av den allra mest gentlemannamässiga sorten samt – i de båda uppföljarna – äventyrande som så här i efterhand kan beskrivas som ”Assassin’s creed” light.

Och det är fortfarande lika bra.

Så gör dig själv en tjänst och upptäck Sly Cooper den här gången. Släpp in honom i ditt hem och din Playstation 3. Och oroa dig inte.

Det enda han kommer att stjäla är ditt hjärta.

Johan Martinsson