Nintendo-spelarnas lögn

SPELA

”Wii 2 är en omöjlig dröm från framtiden”

Den 7 juni premiärvisar Nintendo uppföljaren till Wii. Till dess är det fritt fram för spekulationer, önsketänkande och rena lögner.

Foto: Tobias Bjarneby.

Glöm Wii. Glöm 90 miljoner sålda konsoler. Glöm årliga miljardvinster. Nu ska Nintendo offra allt som gjort dem till ett av världens mest framgångsrika företag – för att tillfredsställa en grupp högljudda gamla fans.

Det är därför företagets nästa konsol blir raka motsatsen till allt Wii har stått för. En Playstation 3-mördare med superrealistisk grafik, stöd för alla multimediaformat du kan drömma om och handkontroller med åtta knappar, dubbla analoga spakar, inbyggda kameror och stora tryckkänsliga HD-skärmar – allt till ett pris under 2 000 kronor.

Ut med ”Wii fit” – in med ”GTA”

Världens största spelutvecklare är förstås lyriska och ber på sina bara knän att få påbörja svindyra storproduktioner exklusiva för Nintendos oprövade format. Rockstar har fått grönt ljus eftersom de lovat att börja om från början med ” Grand theft auto V” för att kunna optimera spelet efter superkonsolens specifikationer.

Allt medan Nintendo styr sin egen spelutveckling i en helt ny riktning – med hundraprocentigt fokus på hardcorepubliken – bort från ”Wii sports” , ”Wii play” , ”Wii fit” och alla andra titlar som legat på försäljninglistorna i fyra–fem år och breddat intresset för spel över hela världen.

Önsketänkande

Alla rykten kan vara sanna tills någon bevisat motsatsen – och under de kommande veckorna, fram till att E3 slår upp dörrarna den 7 juni, kan Nintendos nästa spelkonsol vara precis allt det vi vill att den ska vara.

Så just nu är den en omöjlig dröm från framtiden. En science fiction-lögn sprungen ur de äldsta och mest enträgna Nintendo-fansens frustration över att företaget lämnat dem för deras döttrar och svärföräldrar.

– Den här gången gör Nintendo allt rätt, ska en källa med god insyn i företaget ha sagt.

Som om 90 miljoner sålda Wii var en besvikelse.

Som om Nintendo inte helst av allt bara vill upprepa den framgångssagan en gång till.

”Helt overkligt”

Företaget har bekräftat att den nya konsolen ska visas på mässgolvet i Los Angeles i juni och att den släpps 2012. Allt annat är bara önsketänkande. Även om samtliga ovanstående påståenden sägs komma från dokumenterat pålitliga källor. En av dem vågade till och med uttala sig offentligt, enligt en rapport i Aftonbladet:

– Nintendos planer låter helt overkliga, sa han till Computer & Videogames.

Jag kunde inte sagt det bättre själv.

Tobias Bjarneby