Spela

GTA:s eskapism utan konkurrens

Av: 

Peter Ottsjö

SPELA

De vinnarna vill Aftonbladets spelredaktör se

Guldstickan 08 är ert pris. Svenska folket avgör vilket spel som var bäst 2008. Om jag får välja? Då ska ni rösta så här. spelredaktör

Årets nykomling

”Little big planet”

Om allt man ser från kontorsfönstret är en regnpöl på en bakgata i England, well, då drömmer man sig bort. Lilla Media Molecules dröm växte sig så stor att deras trasdockefigur i ”Little big planet” blev maskoten för Sonys flaggskeppsmaskin, Playstation 3.

Årets svenska spel

”Mirror’s edge”

”Vi ska göra ett plattformsspel sett ur första person”. Försök sälja in den idén till en förläggare. Svenska Digital Illusions lyckades – och tackade för förtroendet med ett spelkoncept som fungerade i praktiken.

Årets spel

”Grand theft auto IV”

Jag har skrivit om det här spelet nog för att fylla en halv roman. Men för en popnörd med hjärtat i New York finns ingen konkurrens till den eskapism Liberty City erbjuder.

Årets person

Sam.

Sam Houser och Dan Houser (”Grand theft auto IV”)

De har fortfarande mycket – mycket – att lära om de vill närma sig idolen Martin Scorseses klass med sina gangsterskildringar. Men vad vore den som inte försökte?

Årets konsol

Xbox 360

Jag brukar kalla Playstation 2 för vår ”folkhemsmaskin”. Det är fortfarande sant. Men om några år kan Xbox 360 mycket väl ta över den rollen.

Årets sport/racing

”Fifa 09”

Så här: det här är inte bara den bästa upplagan av ”Fifa”. Det är med intill visshet gränsande sannolikhet tidernas bästa fotbollsspel.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet – handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: