Våldsam brottning på låtsas - på allvar

SPELA

Bang! Pow! Krasch!

Det kunde handla om Batman.

Det gör det inte.

Det handlar om brottning på låtsas - på allvar.

Foto: SHOWEN FRAMFÖR ALLT Wrestling, den amerikanska fejk-brottningen, blir rätt bra tv-spelssport. Och bäst blir det svårhanterliga, men så småning om fartfyllda "Smack down - shut your mouth".

När TV3 under 80-talet visade wrestling, den lika våldsamma som uppgjorda fribrottningen från USA, gick debattens vågor höga.

- Usch, våldsförhärligande, sa kritikerna.

- Wow, härligt våldsamt, sa polarna i plugget.

Vem som hade rätt låter vi vara osagt, men den showartade "sporten" födde stjärnor över hela världen.

Den störste av dem alla blev Hulk Hogan, mannen med 24 tums biceps.

Han blev filmstjärna, hade en egen tv-serie - och är fortfarande den största stjärnan i proffsbrottningscirkusen.

Inte konstigt då att både "Smack down - shut your mouth" och "Legends of wrestling 2" använder hulken som varumärke i lanseringen.

Däremot skiljer sig de två spelen åt - på flera sätt.

I "Legends of wrestling 2" hittar vi 65 av de största stjärnorna genom tiderna. För oss som i mellanstadiet försökte oss på att härma André the Giant och de andra får en liten nostalgikick. Men sedan tar det ganska snabbt slut.

Det är kantigt, enformigt och rätt trist, även om showen är snudd på lika bra som i "verklighetens" wrestling - med pluset att här förklaras direkt att det är uppträdandet och antalet sålda souvenirer som är huvudsaken.

Men antalet rörelser, kast och slag, är för få för att spelet ska lyfta till att man sitter med kontrollen i handen och innerligt hatar sin motståndare.

Bättre då i "Smack down". Här är minuset showen, och att det är förtvivlat svårt att komma in i spelet.

Det finns en oerhörd många grepp, kast, fusk och slag att hitta med olika knappkombinationer. Och det tar tid att lära sig.

Men när väl fingrarna hittar sina mål på kontrollen, så hittar också din brottare sina mål på mattan.

Och sedan får du den där rena, sköna känslan av att få ge någon på käften utan att behöva ha någon som helst ångest över varken moral, medlidsamhet eller polisens eventuella ankomst med handfängsel.

Till skillnad från verklighetens wrestling blir både "Smack down - shut your mouth" och "Legends of wrestling 2" verklig fajt.

Bang! Pow! Krasch! Som sagt...

Jonas Bladh