– GTA är orsaken till upploppen i England

SPELA

Brittisk press i blåsväder

GTA IV

Många söker en förklaring till de våldsamma upploppen i England.

Brittiska tidningar tycker sig dock redan ha hittat svaret.

De rasande plundrarna har inspirerats av – ”Grand theft auto”.

Upploppen i London har spridit sig till andra brittiska städer. Ungdomar slåss på gatorna, förstör privat egendom, eldar upp hus och plundrar affärer. Fem har dött. Hittills.

Det är givetvis en oerhört tragisk situation. Experter uttalar sig till höger och vänster om händelserna, och som vanligt är det svårt att peka ut en enda sak som det som orsakat upploppen.

”Inspirerade av tv-spel”

Men det hindrar inte brittiska tidningar från att försöka. Spelsajten Computer & Videogames noterade nyligen att gratistidningen London Evening Standard skyllde våldet i England på populära spelserien ”Grand theft auto”. En rubrik på förstasidan löd: ”tioåriga barn, inspirerade av tv-spel, bland plundrarna”.

I artikeln stod det: ”Barn mellan 10 till 14 år gamla, som sägs vara inspirerade av tv-spelet ’Grand theft auto’, sågs plundra sin väg genom Enfield och Brixton”. Källan? En patrullerande poliskonstapel och en ortsbo från Enfield. Det var de som åskådliggjorde kopplingen för London Evening Standard.

”Vill uppleva ’GTA’ på riktigt”

Efter påtryckningar från brittiska spelsajter slopade till slut tidningen sina märkliga insinuationer. Dagen därpå tog dock Englands näst största dagstidning, Daily Mail, upp tråden och citerade den anonyma polismannens kommentar:

– Det är dåliga människor som gör det här. Ungar som förlorat kontrollen. När jag var ung var det bara ”Pac-man” och brädspel. Nu spelar de ”Grand theft auto” och vill uppleva spelet på riktigt.

Vad som är intressant i sammanhanget är att ”Grand theft auto”-spelen aldrig har innehållit några plundringselement. Det gjorde däremot Playstation 2-spelet ”State of emergency”. Som knappt någon spelade.

Jonas Högberg