”Dömd så fort folk vet att man är tjej”

SPELA

Spelande tjejer möts av förvåning & oförståelse

Foto: KÄMPAR I MOTVIND Anna Nordlander är en av många spelande tjejer som känner sig utpekade av det manliga communityt.

Koreas första kvinnliga ”Starcraft 2”-proffs, Kim Shee-Yoon, presenterades nyligen för ett häpet community: finns det verkligen kvinnor som e-sportar?!

– Det känns som att man är dömd från den sekund folk får veta att man är tjej, säger svenska Anna Nordlander.

Kim Shee-Yoon. Så heter den senaste medlemmen i koreanska mästarlaget Slayers. Inget konstigt med det? Jo, för 22-åriga ”Starcraft 2”-proffset spelar under smeknamnet ”Eve” – och är något så ovanligt som ett kvinnligt spelproffs.

Statistiken ljuger

När ny branschstatistik når nyhetskanalerna om en blomstrande spelindustri där en majoritet av onlinespelarna är kvinnor uppdagas en skev verklighet. Inom e-sporten är nämligen blott en handfull av de främsta proffsen kvinnor. Och de som försöker får kämpa mot såväl digitala knytnävar som verbala påhopp. Amerikanska ”Street fighter IV”-proffset BurnYourBra berättade i en intervju med Dominion Method Gaming hur hon bemöts av manliga motspelare. Skitsnack tycker hon kan vara en del av spelet, men hon har samtidigt upplevt hur gränsen överskridits fler än en gång. Att bli kallad ”svarta kärring”, ”gorilla” och ”flata” är ingen ovanlighet.

”Lockar inte kvinnor”

– Det känns som att man är dömd från den sekund folk får veta att man är tjej, säger Anna Nordlander.

Anna vet hur det funkar. Svenskan, med koreanskt ursprung, har varit en del av e-sportscenen och tävlat världen runt sedan 2004 års Esport World Cup i Paris. Trots att hon själv gjort sig ett namn i ”Counter-strike” menar hon att de stora e-sportspelen inte lockar kvinnor. Men hur gör man för att komma till bukt med problemet?

– När det kommer till ”Counter-strike” tror jag att det absolut bästa skulle vara att börja spela med fler mixade lag, säger Anna. Att sitta och nöta med ett gäng halvmotiverade tjejer kommer inte ta en någon vart.

Hon gillar egentligen inte könssegrerat spelande – ”man kan bli bäst oavsett kön” – men tycker ändå att det finns en poäng i att visa upp spelande tjejer. På så sätt kan fler kvinnor lockas till e-sportscenen.

För Adam finns ju i överflöd. Kanske är Eve början på en jämnare spelplan.

Michael Gill