Moraliskt dilemma i Minecraft-skaparens nya zombiespel

Av: Jonas Högberg

Publicerad:
1 av 2

Markus Persson, mannen bakom "Minecraft", har gjort ett nytt spel – på bara sju dagar.

Vad det handlar om?

Hur långt du är villig att gå för att få höga highscore-poäng.

Markus "Notch" Persson har redan förtjänat en plats i historieböckerna för den makalösa framgången med "Minecraft", och om han så ville skulle han kunna dra sig tillbaka för gott. Men han fortsätter att göra spel – eftersom det är roligt.

Hans nya spel heter "Shambles" och är en förstapersonsskjutare som skapats på sju futtiga dagar. Detta eftersom Persson medverkat i 7DFPS, ett så kallat "game jam" där spelutvecklare världen över triggar varandra att kläcka nya fantasifulla koncept och idéer och realisera dem på kort tid.

Moraliskt dilemma

Perssons spel är ett enkelt zombiemördar-FPS med en twist. Nya vapen kan nämligen bara rekvireras från döda poliser, medan hälsa bara kan erhållas från döda civila. Spelet ställer alltså en moralisk fråga: är du villig att döda oskyldiga för att få ett bättre highscore?

Bland de övriga spelen på 7DFPS utmärker sig bland andra "FIRST! person shooter", ett spel som uppmanar dig att göra processen kort med alla de som skriver "First!" på Youtube-videor, "First person seppuku", spelet där spelaren ska ta livet av sig själv så snabbt som möjligt, samt "Microdoctor", en spelupplevelse inuti människokroppen där spelaren ska befria organen från bakterier.

Publicerad: