Spela

Talangen tog hem Starcraft 2-finalen

Av: 

Michael Gill

SPELA

Han var talangen som aldrig lyckades leva upp till sin potential – nu är Song ”Hero” Hyeon Deok vinnare av Dreamhack Winter 2011, och 200 000 kronor rikare.

Med en hand över pannan och en för munnen möter Song ”Hero” Hyeon Deok publikens jubel. Han har just vunnit finalen i ”Starcraft II”-turneringen på Dreamhack Winter 2011. Men de 200 000 kronorna som utgör priset för förstaplatsen är nog det sista Hero tänker på just nu. Genom att slå landsmannen Lee ”Puma” Ho Joon har Hero äntligen bevisat för en hel värld att han är mer än ett nervknippe som aldrig lyckas leva upp till sin potential. Han vågade nästan inte tro på det själv. Inte ens i slutet av sjunde och sista matchen, i en serie som tog en bra bit över två timmar att slutföra, kände han sig hundra procent säker på vinsten.
 

Svenskarna föll igenom

Men den storslagna Dreamhack-avslutningen i Kinnarps Arena i Jönköping slutade nog inte som någon förväntat sig. De på förhand haussade svenskarna lyckades inte alls bevisa sin storhet på hemmaplan. Marcus ”Thorzain” Eklöf och Jeffrey ”Sjow” Brusi åkte ut redan i gruppspelet. Johan ”Naniwa” Lucchesi, som nyligen kom på andraplats i MLG-tävlingen i Providence, glänste stundtals men lyckades aldrig komma upp i samma höga spelnivå som senast det begav sig. Tillsammans med duktige halvdoldisen Kim ”Sase” Hammar åkte Naniwa ut i åttondelsfinalerna. Den svensk som gick längst i slutspelet var istället något av en nykomling. John ”Seiplo” Seipel tog sig vidare från en svår grupp och slog regerande Dreamhack Summer 2011-mästaren Chris ”Huk” Loranger med 2-0 i matcher. I kvartsfinalen slogs dock Seiplo ut när han mötte spelaren som skulle gå hela vägen: Hero.

Oväntat finalpar

Att turneringen skulle avgöras med en helkoreansk final var kanske inte så oväntat – trots starka västerländska resultat den senaste tiden. Men att det skulle vara just Puma och Hero som gjorde upp om förstapriset var något oväntat. Men sättet finalmatcherna spelades på visade att de båda tillhör världseliten. Efter en snygg inledning av Puma, där han lyckades flankera Heros armé och ta ut den med lätthet, bytte matchserien helt karaktär. Hero tog tre raka segrar och såg ut att ha full kontroll över vad som hände. Puma hade inte en chans, han blev totalt sönderläst i sitt spel. I match fem, som kan vara seriens bästa, lyckas dock Puma vända precis på gränsen till nederlag. Med vind i seglen avgör Puma den sjätte matchen med en snabb all in-attack mot Hero. Vid det här laget är Hero märkbart tagen av stundens allvar – men lyckas ändå åter vända trenden och avgör efter en svängig och spännande sistamatch.
I vinnarintervjun med kommentatorskändisen Sean ”Day9” Plott förklarar Song ”Hero” Hyeon Deok hur han lyckades hålla nerverna i schack inför den stora, jublande publiken.

- Jag försökte tänka på det som om det vore en träningsmatch. Och det funkade ju.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upptäck höstens nyheter från Carin Wester – handla hos Åhléns här

Åhléns

Publisert: