Hotar inte Modern warfare 2

avPeter Ottsjö

SPELA

Nya ”Medal of honor” – en cynisk kompromiss.

FPS Lita aldrig på en man med välstruken skjorta.

I ”Medal of honors” korta kampanj står han med ryggen mot ett panoramafönster som vilar mot en tjusig skyline. På tryggt avstånd skickar han amerikanska soldater i döden i Afghanistan, strax efter 11 september.

Många kommer att älska uppdragen i den här seriens omstart. Det är brutalt och intensivt där dammiga kaotiska markstrider varvas med tysta nattliga räder bakom fiendens linjer. Där man gör parkeringsplatser av talibanposteringar med Hellfire-missiler. Där man är utnumrerad, utsatt och mörkersiktet flimrar.

”Hedra och respektera”

Greg Goodrich på studion Danger Close har de senaste månaderna tvingats försvara beslutet att göra spel av ett pågående krig. Han har gång på gång svarat att ”Medal of honor” ska hedra och visa respekt för elitsoldaterna som offrar sina liv för the land of the free.

Så kampanjen har den där mannen med välstruken skjorta, den amerikanske generalen som dirigerar sina soldatmarionetter i de afghanska bergen. Men egentligen är det här bara ytterligare en proamerikansk version av konflikten de själva skapat. ”Medal of honor” avhumaniserar fienden, undviker geopolitisk bakgrund, ger inga svar på varför soldaterna är där.

Danger Close tycker att spel, precis som andra kulturella uttrycksformer, ska få lov att porträttera verkliga konflikter. Okej, visst, men ”Medal of honor” vill inte få folk att tänka efter. Det vill få dem att skjuta skarpt.

Tillför inget

Och den så kallade respekten mot soldaterna faller platt i spelets multiplayerläge. Svenska Dice har så svårt att motivera det (en kompromiss mellan ”Modern warfare 2” och ”Bad company 2” som inte tillför något) att en intervju SPELA! gjorde med dem ständigt avbröts av en PR-kvinna. De säger å ena sidan att det ska vara ”kick ass fun”, å andra sidan att de visar respekt för alla som förlorat någon närstående i kriget. Well, ni kan inte välja båda.

Ska man vara krass – och det ska man – handlar ”Medal of honor” bara om en sak: att män med välstrukna skjortor på Electronic Arts vill ha en ”Modern warfare”-kopia så att de kan lyfta en än fetare bonus.

Det handlar som vanligt inte om vare sig respekt eller heder – utan om dollarsedlar.