Fullt av fantastiska knasigheter

Publicerad:
Uppdaterad:

SPELA

Super Mario 3D world kan bli spelet som räddar floppande Wii U

1 av 29

PLATTFORM Nintendo har lagt ribban nästan orimligt högt med ”Super Mario 3D world”.

Inte nog med att spelet är Wii U:s största hopp om en någorlunda lyckad julhandel och någon sorts framtidstro för konsolen.

De har dessutom valt att döpa det efter världshistoriens bästa spel.

Om det lever upp till sitt namn?

Nej.

Minnesvärda knasigheter

Nintendo har inte tangerat ”Super Mario worlds” briljans. Det här är inte ens det fjärde eller femte främsta ”Mario”-äventyret genom tiderna.

Det är bara väldigt, väldigt bra.

Nintendos legion av listiga utvecklare har fyllt sitt spel med minnesvärda knasigheter och fantastiska små ögonblick. Mario, Luigi, Peach och Toad gör massvis med saker vi aldrig sett förut. De går undercover iklädda Goomba-masker, dödar spöken med lamphjälmar, springer ”Mario kart”-inspirerade gatlopp och använder sig av en jätteskridsko för att rita åttor på isen.

Och det är bara uppvärmningen.

Kaotisk co-op

Två nya power ups står huvudsakligen i fokus: kattbjällran och dubbelkörsbäret. Den sistnämnda skapar automatiskt en kopia av den aktuella karaktären, vilket ofta resulterar i parodiska situationer efter att man mumsat i sig ytterligare två, tre körsbär. Eftersom alla kopior följer originalets alla rörelser och därmed lätt missar ett hopp eller springer in i en vägg från sin position får Mario-multiplicerandet kaotiska följder.

Addera co-op och saker och ting påminner mer om en speedad cosplay-konferens i upplösningstillstånd än ett plattformsspel.

Klockren ny kattbjällra

Införskaffar man ”Super Mario 3D world” i hopp om att få det senare är det svårt att se körsbäret som något annat än ett lågvattenmärke för serien. Kattbjällran är dock ett klockrent bidrag till den skattkista av tokroliga tillbehör som Nintendo i stadig takt fyllt på sedan mitten av 80-talet. Att klösa fiender och klättra på väggar samtidigt som Mario och hans vänner jamar inställsamt är något av det absolut gulligaste jag varit med om. Bjällran får dessutom en väldigt stor roll i den episka slutstriden mot Bowser, om än på ett högst oväntat sätt.

Överraskar sällan

I övrigt känns ”Super Mario 3D world” sällan särskilt överraskande. Det skriver inte om några fysiska lagar, fördjupar sig inte i något intressant tema. Det känns heller aldrig lika utmanande, banbrytande eller angeläget som ”Super Mario galaxy”, ”Super Mario 64” eller ”Super Mario world”.

Å andra sidan experimenteras det friskt med spelseriens kanon – som militärkonvojerna från sista världen i ”Super Mario bros 3” och ”Paper Marios” pappfigurer – på ständigt berusande roliga sätt.

Så även om titeln förpliktigar mer än spelet kan leva upp till råder det inga tvivel om att Wii U just fått sin potentiella räddningsplanka.

Publicerad: