Kirby kan mycket bättre än det här

Publicerad:
Uppdaterad:

Kirby är en överlevare – men Kirby’s adventure Wii är en slapp comeback

PLATTFORM Nej, jag fattar inte heller hur ett klotrunt marshmallow-monster har blivit en av världens mest populära spelkaraktärer. Men jag förstår varför man gillar hans spel.

Få minns Cool Spot, Bubsy the Bobcat eller Awesome Possum idag – men Kirby har, mot alla odds, överlevt.

Inget extra alls

Faktum är att Kirby haft sin storhetsperiod på senare år tack vare att utvecklaren HAL blivit allt mer måna om att experimentera med diverse olika koncept. ”Kirby's epic yarn” förvandlade Kirbys värld till en enda stor syjunta, och i ”Kirby: Power paintbrush”, fortfarande ett av de bästa tryckskärmsbaserade spel som existerar, tillåts man rita plattformarna själv.

Så döm om min förvåning när jag inser att ”Kirby's adventure” är ett helt vanligt plattformsspel. Ingen gimmick. Ingen underskön, nyskapande grafik. Inget extra alls.

Som en idiotisk samlingsskiva

Bara en vidrig tuggummifärgad klump med världens skummaste matsmältningssystem som inhalerar getingar, snögubbar och vandrande stenar på löpande band i gulligt bjärta omgivningar.

Det är som en idiotisk samlingsskiva proppfull med plattformsspelens samlade 90-talssynder. Genren har gått vidare, spelarna har gått vidare.

Tyvärr trodde jag även att det gällde Kirby.

Jonas Högberg

Publicerad: