Spela

Nordiskt ”Starcraft II”- mästerskap i Stockholm

SPELA

Går av stapeln 28 juli – Aftonbladet, Blizzard och Dreamhack i samarbete

Starcraft II.

Aftonbladet fortsätter sin satsning på e-sport.

Nu går vi in som mediapartner till Nordic Nationals, den nordiska delfinalen i Blizzards globala ”Starcraft II”-turnering – som vi dessutom kommer sända live på aftonbladet.se.

Biljetterna till evenemanget, som går av stapeln på Annexet den 28 juli, har släppts och kan köpas här.

E-sport har länge varit en central del av Aftonbladets stora spelsatsning. Utöver regelbundna nyheter och krönikor har vi kunnat erbjuda livesändningar från deltävlingar i e-sport-SM och olika Dreamhack-turneringar – något som lockat rekordpublik.

Responsen från läsarna har varit glasklar: fortsätt satsa på e-sport. Därför går Aftonbladet nu in som mediapartner till den nordiska deltävlingen i Blizzards nya globala ”Starcraft II”-turnering. En turnering som många hoppas ska bli en motsvarighet till mer klassiska sporters officiella världsmästerskap.

Första hållplatsen för detta ”Starcraft II”-VM Stockholm. Nordic Nationals, som tävlingen kallas, arrangeras av Dreamhack i samarbete med Aftonbladet.

Efterlängtat initiativ

– Tidigare år har Blizzard arrangerat egna turneringar online som slutat på Blizzcon, säger Dreamhacks e-sportchef Tomas Hermansson till Spela. I år har de gjort en större satsning än någonsin tidigare – och speciellt när det gäller ”Starcraft II”, i och med att de lanserat World Championship Series, deras officiella mästerskap.

– Det känns grymt spännande för oss att stödja Blizzards ambition att etablera ett VM i ”Starcraft II”, fyller Aftonbladets spelredaktör Alfred Holmgren i. Våra läsare har varit tydliga med att de vill ha mer e-sport – och nu kommer de kunna följa denna turnering både på plats i Stockholm och via aftonbladet.se.

Tomas Hermansson menar att Blizzards initiativ är bra för e-sporten, eftersom det länge saknats en turnering som kan utse en riktig världsmästare.

– Ja, vem är egentligen världsmästare? Major League Gaming kör sitt, Dreamhack kör sitt, Korea har sin grej. Man vet inte riktigt vem som är bäst i världen i slutet av året. Så länge det inte finns ett e-sportförbund eller liknande internationellt förbund så är kanske den enda lösningen att spelföretaget självt sätter näven i bordet och säger att det här är mästaren.

Sverige i framkant

Mästerskapet består av nationella kval i 28 olika länder som sedan leder till kontinentsfinaler, varpå det hela avslutas med en stor VM-final. I Nordic Nationals kommer 16 svenskar att göra upp om tre platser till den europeiska finalen. Representater från Finland, Danmark och Norge kommer också tävla på Annexet i Stockholm den 28 juli, men där finns det bara en plats per land i potten.

– Det har att göra med att Blizzard har utnämnt vissa länder som har en större community, större publik och antal spelare, säger Hermansson. Så Sverige ligger ju i framkant där till exempel.

Åtta spelare som kvalificerat sig genom e-sport-SM är redan klara för finalen. De närmaste dagarna kör Dreamhack fyra onlinekval där ytterligare åtta spelare kvalificeras. Det första ägde rum igår. Där segrade Naniwa och Bischu. Sedan tidigare är ThorZaiN, viPro, Lalush, SjoW, Forsen, Naugrim, Cytoplasm och SortOf klara.

Här kan du köpa biljetter till Nordic Nationals-turneringen! Evenemanget kommer även direktsändas på aftonbladet.se.

Jonas Högberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Spela