Svenskar och danskar prisade på spelvärldens Oscarsgala

SPELA

Red dead redemption årets spel

Foto: Neil Patrick Harris ledde galan – och tog hem ett pris.

Spelvärldens största prisgala, Spike's Video Game Awards, gick av stapeln i Los Angeles igår.

Bland vinnarna hittar vi såväl amerikanska cowboys, danska indieutvecklare och – programledaren själv.

Många kallar det mer spektakel än en reell prisgala och i det avseendet gjorde inte Video Game Awards någon besviken. Det pumpades ut nya trailers för såväl stora som, tja, mindre stora spel (varför ”Thor: The video game” fick utrymme på galan är ett mysterium).

Galavärd och vinnare

Programledaren Neil Patrick Harris, känd från tv-serien ”How I met your mother”, dansade och sjöng och slängde sig med några ganska tama skämt kring perversa tv-speltitlar.

Desto roligare då att han faktiskt vann ett av prisen själv, det för bästa röstskådespelare (”Spider-man: Shattered dimensions”), och fick tillfälle att gnabbas med sin persona i spelet.

Spelarna utsåg vinnarna

När det gäller de stora priserna var det säkert en hel del som förbryllades av att Nintendos ”Super mario galaxy 2”, det spel som snittat det bästa betyget av alla i år på Metacritic (en sajt som samlar in betyg från alla noterbara tidningar och sajter), inte ens var nominerat i kategorin årets spel. Det förklaras dock med att det är spelarna själva som röstat fram såväl nomineringarna som vinnarna.

”Red dead redemption” blev årets spel och Bioware den bästa spelstudion. Roligast i sammanhanget var självklart att svenske José González låt ”Far away” prisades, men att även det danska nedladdningsbara svårmodet ”Limbo” lyckades vinna i kategorin bästa indiespel får ses som en liten chock.

Jonas Högberg