Köp det – och hamna i helvetet

Foto: Robert Downey Jr. Typ.
SPELA

Det finns en otroligt märklig aspekt av filmer som blir tv-spel, en juridisk hangup som innebär att man som spelutgivare inte alltid tillåts avbilda själva skådespelarna bara för att man köpt rättigheterna till filmen. Tricket blir istället att hamna så nära deras utseenden och röster som möjligt utan att komma FÖR nära. Resultatet blir i regel rena skräckgalleriet, lika subtilt som att sätta lösmustasch och glasögon på alla karaktärer.

Aldrig har detta problem fått såna episka proportioner som i ”Iron man 2”-spelet. Jag känner inte en enda människa som skulle gå och se filmen på bio om inte Robert Downey Jr vore med i den, eller åtminstone hoppas jag att jag inte gör det. I spelversionen är Iron man-rustningen är sig lik på pricken, men den egentliga stjärnan har varken lånat ut sitt ansikte eller röst. Faktum är att nästan ingen av filmens skådespelare gjort det.

Och den här gången kan jag förstå varför.

”Iron man 2” är en klassisk helgardering – det smälter sömlöst in i mallen för det usla filmlicensspelet. Det är lite slagsmål, lite pangpang, lite kameraproblem och lite mellansekvenser som med ett enormt mindervärdeskomplex och minimala resurser försöker efterhärma filmens rappa replikskiften. Alla karaktärer ser ut som vidriga vaxkarikatyrer (kom ihåg att de inte får likna sina förebilder för mycket), och de spelar ungefär lika bra också. När Tony Stark ska leverera några dräpande oneliners får han mig mest att tänka på Ansiktsburk-mannen. Känslan av att det bultar ett hjärta av kött och blod under den kromade ytan är kirurgiskt avlägsnad. Det här är ett spel helt utan själ.

Det är för övrigt även ett spel vars utvecklare inte ens existerar längre. Jag antar att de lade ner självmant för att inte riskera att bli utlämnade till Haag-domstolen för internationella krigsförbrytare.

Det spelar dock ingen roll. De kommer inte undan den slutgiltiga domen, var de än gömmer sig. Det här är den sorts brott man hamnar i helvetet för.

Och om du köper spelet kommer du göra dem sällskap dit.