Känns som början på något helt nytt

SPELA

..trots att ”Metroid prime 3: Corruption” sägs vara slutet på ”Prime”-trilogin

Sedan rörelsesensorer och pekskärmar blev en del av Nintendos konsoler känns till och med företagets mest klassiska spelserier som nya. Men även om den mest uppenbara innovationen i ”Metroid prime 3: Corruption” givetvis är hur spelet utnyttjar Wii-kontrollen – peka mot skärmen för att sikta, rotera handleden för att öppna dörrar – så är det tempot, regin och berättartekniken som förändrar den här 20 år gamla spelstrukturen i grunden.

Den Samus Aran som alltid blivit lämnad ensam på en övergiven planet och fått instruktioner via korta textmeddelanden, befinner sig plötsligt på en livlig rymdbas, omgiven av pratsamma prisjägare som ger henne oväntat tydliga riktlinjer. Även om spelet genomsyras av samma organiska science fiction-världar, suggestiva soundtrack och intelligenta pussellösning som samtliga föregångare, och dessutom sägs vara slutet på ”Prime”-trilogin, känns ”Corruption” mer än något annat som början på något helt nytt.

Det krävdes tre spel, men till slut vågade amerikanska Retro Studios göra den näst intill heliga japanska ”Metroid”-serien till sin egen.

Tobias Bjarneby