Illusion av verklighet

SPELA

Fifa 08 är det mest realistiska fotbollspelet hittills

Realism.

Det ordet, det mottot, måste vara tryckt över stora banderoller i sportspelgiganten Electronic Arts hemliga utvecklingsrum. Det rullar förbi på deras skärmsläckare, det sitter där som kylskåpsmagneter.

Deras "NHL 08" är den mest realistiska speltolkningen av ishockey någonsin, nya satsningen "Skate" är ett seriösare skateboardalternativ till "Tony Hawk".

Och "Fifa 08" fortsätter i samma anda.

Det är förstås ingen tillfällighet att allt det här händer nu, gamla spelkonsolers tekniska kapacitet har helt enkelt inte orkat jobba fram samma nyanser av verklighet.

Ingen assistans

Redan "Fifa 07" bjöd på en helt ny spelmotor, där bland annat bollen begåvats med sin egen fysik.

I år har EA Sports tagit sitt mixerbord av möjligheter och förfinat allt med små, små justeringar.

Man kan bland annat stänga av all assistans för både passningar och skott och plötsligt är varje enskilt tillslag en utmaning.

Tempot har sänkts betydligt, det ställer krav på tålamod och ögonblickskreativitet. De snabba djupledsbollar som tidigare varit kliniskt målsökande hittar inte längre fram nio gånger av tio.

Trist karriärläge

Här finns också nytt läge som tillåter en att anta rollen som enbart en spelare. Det fungerar väl, även om det är diskutabelt hur roligt det verkligen är då nyhetens behag lagt sig. Märkligt nog kan man inte bygga en karriär med sin Peter Ottsjö eller Steven Gerrard eller vem du vill; en förutsättning för att det överhuvudtaget ska bli intressant.

Och karriärläget självt har stått och stampat på samma ställe i flera år. Den realism som blir allt mer trovärdig på planen slarvas bort i fotbollens korridorer och styrelserum.

Det är synd. Med 30 ligor, 620 lag och över 15000 spelare finns alla förutsättningar att ge oss en illusion av verkligheten även där.

Peter Ottsjö