”God of war: Ascension” anklagas för kvinnohat

Sony byter namn på trofé efter anklagelserna

1 av 5

”Bros before hos”.

Så lydde namnet på en trofé i nya för några dagar sedan.

Men nu har Sony släppt en patch som ändrar ”hos” till ”foes” efter att ha blivit beskyllda för misogyni av spelkritiker.

”God of war”-serien är känd för att pressa gränserna. Men nu verkar det som att man gått för långt.

Förra veckan publicerade speljournalisten Adam Kessler sin recension av ”God of war: Ascension” på Youtube. Den blev snabbt en snackis.

Kessler menade att Sony Santa Monica Studio gjort sig skyldiga till misogyni. Detta efter att han sparkat in skallen på en kvinnlig demon i spelet och blev belönad med en trofé med titeln ”Bros before hos”.

”Chockerande”

– Det här misogynistiska slaget i magen ger spelet en sur eftersmak, och det är chockerande att en sådan talangfull utvecklare slänger sig med en sådan vidrig attityd, säger Kessler. Jag har alltid gillat ”God of war”-seriens vuxna fantasy, men i det här ögonblicket reduceras den till ett högstadieskämt och får mig att skämmas att jag någonsin trott att det varit mer än så.

Sony tycks ha tagit åt sig av kritiken. De har beslutat sig för att döpa om trofén till ”Bros before foes” i en patch som nu går att ladda ner till spelet.

– Vissa av våra medlemmar i vårt community ansåg att texten var kränkande och inverkade på deras uppskattning av spelet, skriver Sony Santa Monica i ett uttalande som Joystiq tagit del av. Vi jobbar hårt med att försäkra vårt community att de kan uppskatta det verk som vårt team har skapat. Och därför har vi ändrat trofén ifråga.

”Ses främst som sexuella objekt”

Spelas kritiker Kerstin Alex är inte övertygad om Sonys goda avsikter.

– ”God of war” har sedan länge passerat gränsen för sexism, och trofén ”bros before hos” sammanfattar hela seriens extremt manschauvinistiska värld. Att folk reagerar på misogynin föst nu när man får det svart på vitt av Sony själva är sorgligt.

– För första gången i seriens historia är är de kvinnliga demonerna och gudinnorna inte bara myggor man kan vifta undan eller mosa till döds med ett slag. I ”Ascension” är de kvinnliga bossarna dessutom fler än de manliga, och tillräckligt mäktiga och farliga nog för att kunna behandlas på samma brutala sätt. Trots det är många kvinnor fortfarande horstämplade, och denna trofé visar att de som undkommit detta ändå först och främst ses som sexuella objekt.

Jonas Högberg