Microsoft blockerar piratkopierade spel

Av: Jonas Högberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Windows 10 innehåller nya vapen mot pirater

1 av 6
Skype hör till programmen som berörs av det nya användaravtalet.

Nu skärper Microsoft sina insatser mot piratkopierade spel.

Den som använder program som Skype och Word i Windows 10 berörs av ett nytt användaravtal – som ger företaget rätten att blockera olagligt material.

Microsoft trappar upp kampen mot illegalt nedladdade spel med sitt nya användaravtal.

Den som godkänner avtalet ger teknikföretaget tillåtelse att ”automatiskt uppdatera mjukvaran eller göra förändringar, vilket inkluderar konfigureringar som hindrar dig från att komma åt tjänsterna, spela piratkopierade spel eller använda oauktoriserad kringutrustning”.

Gäller Skype och Office

Tekniksajten Alphr poängterar att de tjänster som åsyftas inte uttryckligen inkluderar det nysläppta operativsystemet Windows 10, men att Microsoft skulle kunna komma åt pirater via kringtjänster som är en aktiv del av Windows 10. Väljer man att till exempel aktivera operativsystemets röststyrda assistent Cortana så berörs man av användaravtalet.

Andra tjänster på listan är Skype, Office, Xbox Live och Bing.

”GTA III” slutar funka

Dessutom fungerar vissa äldre, skivbaserade spel – lagliga eller ej – inte alls med Windows 10. Rock, Paper, Shotgun rapporterar att spel som ”Grand theft auto III”, ”Microsoft flight simulator 2004” och ”The Sims” har kopieringsskydd som inte är kompatibla med Windows 10. Anledningen är att Microsoft inte anser kopieringsskydden vara tillräckligt säkra, och att virus skulle kunna ta sig in i datorn via dem.

Publicerad: