Speljätte avslöjar ny virtual reality-hjälm

SPELA

Utmanar ”Oculus rift” redan i år

1 av 4 | Foto: En VR-mask från Oculus Rift.

Facebook, Sony och Microsoft får konkurrens.

Nu gör spelföretaget Valve och mobiltillverkaren HTC en virtual reality-hjälm tillsammans.

Enheten ska kunna låta användaren ”gå runt och utforska sitt virtuella utrymme, inspektera objekt från alla möjliga vinklar och interagera med sin omgivning”.

Virtual reality är stekhett igen. Detta trots att ingen av de virtual reality-hjälmar som hajpats i media de senaste åren nått den breda massan än. Facebook-ägda Oculus Rifts lansering har skjutits upp flera gånger, men sägs bli av någon gång i år. Sonys Project Morpheus och Microsofts Hololens har inte ens några ungefärliga släppdatum.

Släpps redan i år

Det har däremot den nya konkurrenten Vive – som ska släppas redan någon gång senare i år. Mobilföretaget HTC står bakom vr-hjälmen tillsammans med spelstudion Valve.

I ett pressutskick som The Verge tagit del av skryts det om att Vive är den första vr-upplevelsen som utnyttjar rummets hela skala. Användaren ska kunna ”gå runt och utforska sitt virtuella utrymme, inspektera objekt från alla möjliga vinklar och interagera med sin omgivning”.

För att kunna kontrollera mer än sitt synfält i den virtuella världen kommer det inte bara finnas en trådlös kontroll som kan användas för att manipulera objekt eller skjuta vapen, utan även en speciell basstation som låter spelaren använda sina ben.

Inte bara till dataspel

Mer information om Vive kommer offentliggöras under Game Developers Conference som går av stapeln i San Francisco denna veckan. Då kommer antagligen Valve att diskutera potentiella spel.

HTC säger dock att vr-hjälmen inte bara kan användas som speltillbehör, utan i en rad andra sammanhang också. Både HBO, Lionsgate och Google kommer bidra med vr-material anpassat för Vive.

ARTIKELN HANDLAR OM

HTC

Oculus