Spela

Veckans bästa mobilspel

SPELA

Jonas Högberg guidar dig till guldkornen i app-affären

Varje vecka visar Spela var du hittar de allra bästa spelen till Iphone, Ipad och Android.

Den här gången räddar vi utrotningshotade djur, återupplever berömda fotbollsmål, äventyrar på klassiskt manér, målar upp nya världar i 2d och åker bil med en krokpistol.

VECKANS GULDKORN

Betyg: 4 av 5 plus

Extinction squad

Iphone/Ipad (7 kr)

Finns det ett noblare syfte än att rädda utrotningshotade djur?

Det skulle isåfall vara att rädda utrotningshotade och självmordsbenägna djur.

”Extinction squad” är ett snurrigt, utflippat och alldeles underbart litet spel från skaparna av helknasiga ”Robot unicorn attack”. Hajar, kängurur, pandor, lejon och valrossar har alla gett upp, de kastar sig ut från höga klippor i Afrika, Asien och Australien i hopp om en snabb död. Därför ger sig Chuck Darwin och hans mannar ut i vildmarken fast beslutna att rädda djuren med en studsmatta i högsta hugg.

Och där är det tänkt att du ska ta över. Genom att föra pekfingret fram och tillbaka på skärmen styr du studsmattans placering. Det gäller att pricka så många dödsföraktande pälsbollar som det bara går samtidigt som du undviker fallande bomber.

”Extinction squad” är ett genialiskt spel som är hart när omöjligt att tröttna på. Om du vill göra en insats för utrotningshotade djur är det här sannerligen inte rätt sätt att göra det på. Men om du känner för en paus mellan protestaktioner och insamlingar så är det få saker som piggar upp lika mycket som Chuck Darwin och hans entusiastiska posse.

VECKANS HARDCORESPEL

Betyg: 4 av 5 plus

Slingshot racing

Iphone/Ipad (7 kr)

Jag kan tycka att det borde vara omöjligt att komma på nya varianter på racinggenren, men ”Slingshot racing” motbevisar mig med sitt lika simpla som komplicerade koncept. Här gasar bilarna automatiskt och det enda man behöver göra är att svänga i kurvorna. Sättet man gör det på saknar dock motstycke. Man skickar nämligen ut en krok som hakar fast i en påle och använder sedan den spända linan att svänga runt bilen med.

Till en början kan det hela tyckas vara för enkelt, men snart nog inser man vikten av tajming; när man ska släppa taget, när man ska kroka fast. Och när banorna tvingar bilarna att köra i åttor fram och tillbaka hela tiden blir det fruktansvärt hetsigt – och fruktansvärt kul. Den avskalade skrotestetiken är dessutom väldigt skön att vila ögonen på.

Det är med andra ord lätt hänt att ”Slingshot racing” krokar sig fast i ditt hjärta. Och aldrig släpper taget.

VECKANS CASUALSPEL

Betyg: 3 av 5 plus

Score: Classic goals

Iphone/Ipad (7 kr)

Henkes flygande nick mot Bulgarien 2004. Maicons skott från kortlinjen mot Nordkorea 2010. Brolin och Dahlins smarta samarbete mot England 1992.

EM- och VM-historien är full av läckra fotbollsmål. Och nu har äntligen någon kommit på den fantastiska idén att låta oss få återuppleva de här mästerverken. ”Score: Classic goals” har samlat 80 av de bästa målen från 2010-, 2000-, 1990- och 1980-talets kval och mästerskap, och det är givetvis en ren fröjd att få sträcka upp passningar, lobbar, inlägg, hörnor, frisparkar och skott som man vet kommer resultera i klassiskt fotbollsgodis.

”Score: Classic goals” lyckas kopiera de flesta målen med bravur, även om ai-motståndarna visar på en viss inkonsekvens. En perfekt passning kan ändå komma att avbrytas, och det kan vara svårt att förstå exakt var och hur man ska placera bollen. Men det där brukar lösa sig efter några försök.

Trots vissa skavanker råder det inget tvivel om att ”Score: Classic goals” är ett utmärkt sätt att slicka såren efter Sveriges EM-fiasko.

VECKANS DYRGRIP

Betyg: 3 av 5 plus

Delver

Android (27 kr)

Kravet på ständig internetuppkoppling har gjort många ”Diablo III”-fans vansinniga. Loot-begäret kan ju smyga sig på när som helst – ute på stan, på bussen, på tåget, på flyget. Vad göra?

Alla Android-gamers har botemedlet nära till hands. Det heter ”Delver” och är en mysig dungeon crawler som vid första anblick påminner mer om ”Minecraft” än ”Diablo”. Grafiken är grovt pixlig och har en härlig old school-känsla.

I ”Delver” kilar man runt i slumpgenererade underjordiska hålor och slåss mot män och monster i jakten på ett magiskt klot. Att hitta klotet är dock bara halva resan – därefter ska man ta sig upp till ytan igen, något som inte är det lättaste med tanke på att det inte finns några continues. När du dör är du permanent död och får börja om från början.

”Delver” är charmigt retro, och likt ”Minecraft” utvecklas det allt eftersom, vilket gör att man än så länge får stå ut med diverse barnsjukdomar.

Men det går alldeles utmärkt att spela på bussen, till skillnad från vissa andra spel.

VECKANS GRATISSPEL

Betyg: 3 av 5 plus

The sandbox

Iphone/Ipad (Gratis)

Världsbyggarsimulatorer är ofta alldeles för komplicerade för sitt eget bästa. ”The sandbox” har dock hittat en fin lösning – det låter oss måla våra världar på ett pappersark. Med pixlar.

Det finns en imponerande samling ”färger”, allt ifrån lera till metall. Leran faller dock automatiskt mot marken, medan man faktiskt kan bygga anordingar med metall. Man kan strössla frön över fruktbar jord, krita fram ånga i luften så det regnar och därefter se träd växa fram. Känner man för att jävlas kan man dra upp temperaturen till ”skitvarmt” och se allt brinna upp. Och sedan kanske man bygger ett Babels torn av glödlampor.

Det är väldigt kul att experimentera med ”The sandbox”, och det finns också en bra hjälpguide som går igenom alla tillgångar. Dessutom går det även att ladda ner andras kreationer och experimentera med dem.

Man känner sig visserligen mer som Dr Frankenstein än Gud. Men när du väl testat ”The sandbox” kommer du inse att det inte nödvändigtvis är något negativt.

Jonas Högberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

NordicFeel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Spela