Det mest omtumlande sedan ”Super Mario 64”

SPELA

Aftonbladets spelredaktör Peter Ottsjö listar det bästa från spelvärlden 2007!

1 av 3 | Foto: ”Portal” och ”Bioshock” – två spelhöjdare från 2007.

Guldstickan är Aftonbladets läsarpris för tv- och datorspel.

Du bestämmer vilka som vinner i de fem olika kategorierna.

Det hindrar inte spelredaktören Peter Ottsjö från att lista sina favoriter.

Årets spel

"Portal". Det är förstås en smal titel. Och sorgligt nog misstänker jag – trots mina och andra kritikers alla lovord – att "Portal" blåser bort i den cyklon som är "Half-life 2" och dess episoder.

Men "Portal" är en av de mest omtumlande spelupplevelser jag varit med om sedan "Super Mario 64".

Speldesignen och portalvapnet är så genialt att Valve antagligen jobbar för fullt med att låta det bli en del i kommande "Half-life"-delar.

Att GlaDOS – den passivt aggressiva datorn som "guidar" spelaren – lyckas göra psykisk terror till årets vassaste humor är en bonus man får på köpet.

Årets svenska spel

"The Darkness". Det finns mängder av scener i den här seriealbumtolkningen som kryper innanför skinnet på spelaren. Starbreeze kastar oss mellan hopp och förtvivlan och väcker sällsynt starka känslor. Det är lika vackert som skräckinjagande.

Årets nykomling

Egentligen vill jag välja "Portal" här också. Men det vore ju tråkigt. Så det får bli "Bioshock". Det känns hoppfullt att en tungt storydriven och komplicerad shooter lyckas bli en säljsuccé i en spelvärld som hänger sig allt mer åt halvkassa minispel.

Årets sport/racing

Om "NHL 08" hade uppfört sig ordentligt online hade valet varit givet. Men trots att spelet funnits ute i flera månader har de omvittnade problemen med matcher som "fryser" när man möter varandra över Xbox Live inte blivit bättre.

Så det blir dött lopp mellan "Colin McRae: Dirt" och "Project Gotham racing 4". Två spel som bekräftade det jag alltid anat om mig själv: jag vill inte ha racingtitlar som ligger för nära verkligheten.

Årets spelkonsol

Xbox 360. För en traditionell gamer som jag har året med 360 varit briljant. "Lost planet", "Crackdown", "Forza motorsport 2", "Bioshock", "Halo 3", "Project Gotham racing 4", "Eternal sonata", "Mass effect". För att inte tala om en hel säck knökfull med bra tredjepartstitlar. Inte ens alla röda ringar kan ta ifrån Xbox 360 det.

Rösta här Årets spel Årets svenska spel Årets nykomling Årets sport/racing Årets spelkonsol