Full koll på spel

SPELA

Här är de 11 fetaste spelsajterna

1 av 11 | Foto: Gamespot. Maffigast.

Du har ju redan hittat Aftonbladet Spela, Sveriges mest välfyllda spelsajt med 1300 recensioner, heta nyheter och schysta artiklar.

Men okej, det finns några länkar till som är rena måstet för glada lirare.

Henrik Rudin tipsar om 11 vassa, smarta, användbara nostalgiska och överraskande spelsajter. Tillsammans blir det full koll. Garanterat.

Gamespot sitter säkert som den maffigaste spelsajten på nätet. Tonvis av recensioner, heta förhandstittar och strålande bevakning av spelmässor och andra stora händelser. Upp till en vecka gamla nyheter och de flesta artiklar är gratis att läsa – men för att nå hela sajtens innehåll krävs det att du betalar.

www.gamespot.com

Gamespy är mest känt som ett program som listar spelservrar för pc-spel. Senaste varianten ”Gamespy arcade” är strålande simpelt och ett måste att ladda ner. Men Gamespy är dessutom ett gigantiskt nätverk med dussintals specialsajter. Du hittar massor av läsning kring de största titlarna, olika spelgenrer och alla de olika spelmaskinerna.

www.gamespy.com

Anrika engelska spelmagasinet Computer and Videogames har etablerat sig tungt även på nätet i trevlig design. Du måste vara registrerad för att få läsa mer än ett fåtal artiklar om dagen – men det är gratis.

computerandvideogames.com

På svenska Gons forum häckar allt från ytterst tekniskt bevandrade spelprogrammerare till hormonstinna, högljudda 13-åringar. Men någonstans i det blandade kaoset av smarta diskussioner och rabiata påhopp hittar du nog faktiskt centrum i den svenska spelvärlden just nu.

www.gon.nu/forum/

Det kan ju vara så att spelrecensenten är helt knäpp i huvudet. Och ska du verkligen lita på din sömnige polares rekommendation? Så hur bra är det där spelet egentligen? Gamerankings.com tar medelvärdet från dussintals recensioner – och låter också läsarna rösta själva. Bäst typ nånsin är uppenbarligen spel som ”Zelda – Ocarina of time”, ”Soul calibur” och ”Half-life”.

gamerankings.com

Gamefaqs.com har bot när du har kört fast. Kompletta lösningar till så gott som vartenda spel genom tiderna - och en del "faqs", som de kallas, är rena avhandlingarna om minsta lilla detalj i spelet. Fascinerande.

www.gamefaqs.com

Bleka Eurogamer har inga pretentioner att vara snyggast, störst eller först – däremot går här att hitta en del lite annorlunda, kul spelnyheter som många stora sajter av någon anledning ratar eller missar.

www.eurogamer.net/

Gamasutra är för dig som har tagit klivet till nästa nivå. Som jobbar med att göra spel själv eller – okej – inte fattar ett jota men är smått fascinerad över hur tusan spel egentligen funkar. Artiklarna har rubriker som ”Bézier triangles and N-patches”, och här får du också koll på de senaste företagsuppköpen och kan bläddra bland jobbannonser. Att registrera sig är gratis.

www.gamasutra.com

The Video Game Museum är en kulturskatt av oanade proportioner. Nostalgiska tårar lär trilla nerför kinderna när du bläddrar bland skärmbilder ur 12 000 spel! Dessutom spelkartonger, gamla annonser och i dag närmast komiska, tekniska uppgifter om de gamla spelmaskinerna: Nintendo NES processor klockade hisnande 1,79 MHz?

www.vgmuseum.com

Svenska Fragzone är en klassiker. Föregångare för spel över nätet och länge ett tillhåll för den svenska eliten på actionspel som ”Quake”. Även om sajten har stelnat lite på senare år hittar du fortfarande alltid de senaste demospelen och uppdateringarna här.

www.fragzone.se

Undrar du när det efterlängtade liret landar i butik? Svenska branschtidningen Manual har en hyggligt komplett och uppdaterad lista över svenska releaser.

www.manual.nu

Henrik Rudin