Hafsigt sidospår

SPELA

Dags för Tetsuya Nomura att ge oss Kingdom hearts III

1 av 15

ROLLSPEL En av samhällets största bromsklossar är människor med gränslös hybris. De som gömmer sig i sin egen förvrängda verklighet, som låter sina egon svälla upp till ett skyddande skal mot världen vi andra lever i. I sina mentala kokonger behöver de varken se eller höra annat än hur deras egna komplimanger studsar tillbaka mot dem i all evighet.

Jag tänker på människor som M Night Shyamalan. Axl Rose. Charlie Sheen.

Och Tetsuya Nomura.

Ointressanta återseenden

Om det inte hade varit för Square Enix-designerns ökända evighetsprojekt ”Final fantasy versus XIII” hade vi vid det här laget kunnat njuta av en värdig uppföljare till ”Kingdom hearts II” – rollspelet som lyckades gjuta samman Disney och ”Final fantasy” till ett budskap om oövervinnlig vänskap. Och vars föregångare var det första spelet någonsin som fick mig rörd till tårar.

Vid det här laget har det gått sex år sedan ”Kingdom hearts II”. Att Nomuras fokus ligger på annat håll är förolämpande tydligt i alla spinoffs som släppts sedan dess. Och ”Dream drop distance” till Nintendo 3DS är inget undantag. Det består mestadels av tillbakablickar från tidigare titlar, med samma berättelser ur nya perspektiv – ibland även i miljöer som återanvänds in i minsta detalj. Trådarna som knyts samman är så obetydliga att man glömt att de hängde löst till att börja med.

Saknar Kalle Anka

I övrigt är det mesta är sig likt, och nyheterna dyker upp där man minst vill ha dem. Stridstekniken har visserligen finputsats och blivit något mer avancerad. Men det medför bara att den redan alltför yra kameran inte alls hänger med när man flänger runt i luften och slår kullerbyttor. Och istället för att bilda det klassiska teamet med Kalle Anka och Långben tvingas man uppvakta tråkiga Pokemon- och Nintendo-hybrider med klappar och tårta för att kunna låsa upp deras egenskaper.

Inga 3d-effekter i världen kan dölja att det här bara är ännu ett försök att vinna tid genom att distrahera seriens fans. Men den som egentligen drabbas hårdast av alla förseningar och brutna löften är Nomura själv. För varje år som ”Final fantasy versus XIII” och ”Kingdom hearts III” skjuts upp ökar både publikens förväntningar och hans egen prestationsångest. För varje dåligt sidospår som släpps blir hans kokong allt mer genomskinlig. Och till slut kommer hela världen se att han bara är en rädd liten pojke som gömt sig bakom sitt ego på tok för länge.

Kerstin Alex