Omfattande självmordshot i kinesisk Xbox 360-fabrik

Av: Alfred Holmgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Foxconn-anställda i protest – mot utebliven ersättning

Asiatisk elektronikjätte Så här ser det ut inne i en av Foxconns fabriker. Personerna på bilden har inget med nyheten att göra.
Asiatisk elektronikjätte Så här ser det ut inne i en av Foxconns fabriker. Personerna på bilden har inget med nyheten att göra.

Ännu en skandal skakar elektronikvärldens produktionsled.

Foxconn, jätteföretaget som blivit ökänt för olyckor och självmord bland de anställda, har än en gång hamnat i konflikt med sin personal.

300 anställda ska ha hotat med att ta livet av sig förra veckan.

Det har flera gånger rapporterats om usla arbetsförhållanden och omfattande trakasserier i asiatiska Foxconns fabriker. Under 2010 tog 14 anställda livet av sig. Samma människor som jobbar med att tillverka elektronikprodukter som Iphone, Ipad, Playstation 3, Xbox 360, Wii och Kindle. Det har gått så långt att Foxconn spänt upp nät som ska hindra deras anställda från att hoppa från fabrikstaken.

Och så sent som ifjol dödades tre anställda av en explosion i en av företagets fabriker.

Övertalades på kvällen

Förra veckan rapporteras över 300 arbetare på en kinesisk Foxconn-fabrik ha hotat att ta livet av sig genom att hoppa från taket, enligt Kotaku. De anställda ifråga jobbade med att tillverka Xbox 360-konsoler, och protesterade mot utebliven ersättning. Enligt uppgift ska de ha blivit lovade ersättning om de valde att sluta på grund av uteblivna löneförhöjningar – ersättning som Foxconn sedan ska ha valt att inte betala ut alls.

Först vid 21-tiden på kvällen lyckades borgmästaren i Wuhan, staden där fabriken ligger, övertala de Foxconn-anställda att inte ta livet av sig. Incidenten hann dock orsaka ett temporärt stopp i tillverkningen av Xbox 360-konsoler.

Microsoft ”utreder frågan”

– Microsoft tar arbetsförhållandena i fabrikerna som tillverkar våra produkter på största allvar. Vi utreder för närvarande denna fråga, sa en talesman till Kotaku.

För ett par år sedan uppstod en liknande kontrovers när det avslöjades att de kinesiska arbetare som tillverkar Xbox 360-handkontroller jobbar för drygt tre kronor i timmen, upp till 15 timmar om dagen – ibland utan helg. Förfarandet kritiserades som ”tortyr” när detaljer och smygfoton började läcka ut.

Även då svarade Microsoft att de såg allvarligt på situationen.

Publicerad: