Iphone-spelet som lär sätta skräck i Nintendo

SPELA

Grimm kostar sju spänn – men känns mycket dyrare

PLATTFORM Såna här spel måste skrämma slag på Nintendo.

Inte för att det familjevänliga företaget nödvändigtvis skulle skygga för fulla farbröder som kastar tomflaskor mot bebisar – Nintendo har ju trots allt både ”Madworld” och ”Chinatown wars” på sin konsolrepertoar.

Däremot kostar ”Grimm: Ride of the perambulator” sju spänn. Det känns vansinnigt mycket dyrare än så.

Surrealistisk stilkrock

En kvinna i rosa dräkt – nästan allt annat i ”Grimms” värld är svartvitt – glömmer en barnvagn på en perrong. Spelaren måste lotsa vagnen och dess jollriga passagerare genom att luta telefonen och lösa rätt traditionella plattformspussel. Men även om problemlösningen är välbekant har man aldrig sett det här i ett spel förut.

Stilen – en krock mellan viktorianskt och gotiskt med komisk knorr – har redan fått alla ”Grimm”-frälsta att bildgoogla Edward Gorey. Vilket också utvecklarna Robox tveklöst gjort; ”Ride of the perambulator” är en enda lång hyllning till illustratörens surrealistiska och makabra bildkonst.

Säreget och lysande

För sju kronor kan man köpa ett spel och slänga det lika snabbt om det bara är skit. Men ”Grimm” är ett mellanlångt och bitvis lysande plattformsspel med säregen stil och höga produktionsvärden.

Den portabla spelscenen lär aldrig bli sig lik – frågan är när Nintendo tänker inse det?

När 3D-revolutionen mattats av, kanske.