Guldstickan

SPELA

Aftonbladets läsarpris för tv- och datorspel

1 av 3 | Foto: RÖSTA PÅ DINA FAVORITER! Var något av de här spelen din favorit i år? Du bestämmer vilka spel som får Guldstickan, Aftonbladets spelpris. Var med och rösta!

Varmt välkommen till Aftonbladets läsarpris för tv- och datorspel.

Vi har döpt priset till Guldstickan.

Men du bestämmer vilka som vinner.

Rockbjörnen.

TV-priset.

Filmstjärnan.

Tre av Aftonbladets självklara läsarpris för musik, tv och film.

Men i dag är tv-spel ett minst lika stort och viktigt inslag i nöjesvärlden. En mångmiljardindustri som når ut till allt fler, som omsätter allt mer. I världen – och i Sverige.

Filmen "Spider-Man 3" har öppningsrekordet för en film i USA med 151 miljoner dollar under en helg. Spelet "Halo 3" som släpptes i september drog in 170 miljoner dollar. På ett dygn.

Svenska Starbreeze lanserade spelet "The Darkness" i somras. Budgeten? Över 100 miljoner kronor. Jämför det med 210-miljonersprojektet "Arn" som omfattar flera filmer och tv-avsnitt.

Under fjolåret såldes spel för 1,7 miljarder kronor i Sverige, nästan dubbelt så mycket som skivförsäljningen under samma period.

Spel är stort.

Och spel är inte längre en företeelse enkom för de som gillar shooters, rollspel eller äventyr. Det är inte exklusivt för de som tycker om racing eller sportspel. Karaoke, frågesport och gitarrhjälteillusioner har nått helt nya målgrupper. Klassiska spelföretaget Nintendo vänder sig medvetet till äldre och kvinnor. Det har visat sig vara ett genidrag, efterfrågan på spelmaskinen Wii är så hög att Nintendo valt att ställa in annonskampanjer inför årets julrush. På ett år har 15 miljoner Wii flugit av butikshyllorna.

Spel är stort.

Och nu är det dags att spel får ett läsarpris det förtjänar.

Du bestämmer vilka som vinner i Guldstickans fem kategorier.

Röstar gör du på Aftonbladets hemsida – läs faktarutan här intill för att få reda på allt du behöver veta.

Guldstickan är ditt pris.

Spel blev just större.

Rösta på din favorit här

Guldstickan består av fem kategorier:

Årets spel

Årets svenska spel

Årets nykomling

Årets sport/racing

Årets spelkonsol

Du får rösta i varje kategori.

Av ett par skäl – de är både tidsmässiga och tekniska – har vi valt ut vilka spel som är nominerade i de olika kategorierna. Men urvalet är så brett det bara har varit möjligt.

Omröstningen är sluten. Vi kommer att presentera vinnarna vid ett senare tillfälle.