Nintendo satsar på ny konsol och mobilspel

SPELA

Satsar på mobilspel – och nya konsolen ”NX”

1 av 3 | Foto: Nintendos vd Satoru Iwata.

Nintendo har länge vägrat att låta sina kända karaktärer dyka upp i spel till smartphones och surfplattor.

Men nu gör spelföretaget helt om och inleder en storskalig satsning på mobilspel.

Samtidigt meddelar man att man har en ny spelkonsol under utveckling med kodnamnet ”NX”.

Mario, Zelda och Samus kan vara på väg till smartphones. Via en direktsänd presskonferens på Youtube meddelade Nintendo under tisdagen att man ändrat sin hållning till mobilspel och kommer producera ett flertal sådana tillsammans med den japanska onlinejätten Dena.

Spelföretaget förtydligar att det inte handlar om nya versioner av gamla spel; alla titlar som släpps till smartphones kommer att vara nyutvecklade spel speciellt framtagna för att passa formatet.

Tillsammans ska de båda företagen dessutom släppa en gemensam medlemstjänst till hösten som går att logga in på via mobiler, datorer och Nintendos egna konsoler.

”Helt nytt koncept”

Att mobilspelssatsningen är viktig för speljätten är tydligt. Nintendo har nämligen köpt 10 procent av Dena, medan Dena nu äger 1,24 procent av Nintendo.

Mobilspelen innebär dock inte att spelföretaget ger upp sin identitet som konsoltillverkare. Högste chefen Satoru Iwata avslutade presskonferensen med att avslöja att man även, efter den trögsålda Wii U, arbetar på en ny konsol med kodnamnet ”NX”. Man vill dock inte avslöja mer om projektet än att vi kan förvänta oss ”ett helt nytt koncept”.

”Inte förlorat vår passion”

– Nintendo har beslutat att förlägga delar av affärsverksamheten till mobilmarknaden, men det är inte för att vi förlorat vår passion eller vision för dedikerade spelkonsoler, säger Iwata.

– Tvärtom, eftersom vi nu beslutat oss för hur vi ska nyttja smarta telefoner och surfplattor för våra spel, så har vi nu en ännu starkare passion och vision för vår affärsverksamhet med spelkonsoler än vi hade tidigare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nintendo

Zelda

Spel

Wii U