Spela

”Kände mest för att klyva datorn med en yxa”

Av: 

Jonas Högberg

SPELA

Nöjesguidens Nanna Johansson rasar mot Nintendos sexism

Nintendos hemsida förankrar en sexistisk bild av vilka typer av spel som pojkar och flickor förväntas tycka om.

Det menar serietecknaren Nanna Johansson som dissar det japanska företagets könsanpassade julreklamer på sin blogg.

Könsroller styr och ställer fortfarande. I alla fall på spelföretaget Nintendos hemsida där flickor anses vara intresserade av mode och söta djur, medan pojkar tillåts uppleva ”episka äventyr”.

När Nanna Johansson, serietecknare och uppskattad bloggare på Nöjesguiden, surfade in på hemsidan reagerade hon med bestörtning på Nintendos sätt att dela in tjejer, kvinnor och pojkar i fack – och bloggade om det.

Spelföretagets generaliserande hävdar bland annat att kvinnor inte är särskilt intresserade av spel, medan unga killar ”inte kan få nog” av att spela.

Johansson skriver att hon blev uppriktigt ledsen över att hennes ”letande efter ett nytt tv-spel resulterade i det gamla vanliga konstaterandet att jag är ett kön och inte en hel människa”.

– Jag känner mest för att stänga ner webbläsaren, slå ihop datorn, klyva den med en yxa och sedan gå ut och bygga en igloo i snön, bosätta mig i den och aldrig mer komma ut, fortsätter hon.

”Vilken unken reklam”

Trots Johanssons hot lyckas Spela ändå få tag på henne via telefon.

Du brukar ju ironisera kring sådana här saker på din blogg, vad var det med just Nintendos reklam som verkligen sänkte dig?

– Jo, men det kanske var så att… i vanliga fall så brukar det vara så att jag snubblar över en länk och någon säger ”kolla på det här, vilken unken reklam”, men här var det ganska mycket att jag själv var ute efter ett spel och så kom den där skiten och bara kastades rakt i ansiktet på mig när jag inte alls var beredd. Jag blev bara matt.

Vad är det som krävs för att stora företag ska sluta generalisera pojkar och flickors intressen?

– Det vet jag faktiskt inte. Jag tror att de mycket väl är medvetna om att kvinnor också spelar alla möjliga olika spel och att många pojkar vill spela spel med djur och andra saker, men att de bara struntar i det.

Det är inte första gången Nintendo anklagas för sexism. När Nintendo DS-spelet ”Super princess Peach” släpptes var det många recensenter som kritiserade spelföretaget för de märkliga superkrafter som delgetts Peach och som härrörde från hennes emotionella sinnestillstånd. Spelaren kunde få Peach att brinna av ilska eller gråta veritabla floder av tårar, vilket fick flera att dra paralleller till pms.

ANNONS

Missa inte - sista helgen med superrea hos Cellbes! Just nu med - 30% på reapriset. Röda priser gäller!

Extern länk från Cellbes SE

Handla nu

Publisert: