Rushdie vill frigöra Iran med Nintendo-konsoler

SPELA

”Det bästa sättet är att släppa
Nintendo-konsoler från luften”

Foto: Författaren Salman Rushdie.

Den brittisk-indiske författaren Salman Rushdie tycker att det är dags att tvinga fram en ideologisk revolution i Iran. Genom att bomba landet med Nintendo-konsoler.

Salman Rushdie vet hur man ska frigöra Iran. Den frispråkige författaren, mest känd för att ha skrivit det kontroversiella verket ”Satansverserna” – boken som fick islamistiska fundamentalister att utfärda en dödsdom mot honom – talade nyligen ut på sajten Big Think:

– Jag tänker ofta att det bästa sättet att frigöra Iran är att släppa Nintendo-konsoler från luften. Och Big Macs.

”Unga vill ej följa gamla regler”

– Om du tittar på motståndarna till den iranska regimen, den gröna rörelsen i Iran – så representerar de en ung, liberal, modern anda som existerar i det landet, förklarade Rushdie. Samma anda finns i alla muslimska länder. Speciellt bland de unga. De vill inte leva enligt de regler som de gamla gråhåriga ledarna proklamerat, så jag tror att om vi vill titta på den muslimska världen så måste vi se på den ur den synvinkeln.

– Det är en värld i konflikt, fortsatte Rushdie, och vi måste stödja det nya, moderna sättet att vara muslim på. Stödja och uppmuntra det, och samtidigt vara extremt kritiska mot det tyranniska, despotiska, medeltidsaktiga Islam, som tyvärr har makten på många ställen idag.

Hyllar Red dead redemption

Rushdie har en hel del att säga om tv-spel också. Han är väldigt positiv till ”Red dead redemption” och liknande spel som låter spelaren berätta historien på sitt eget sätt och i sin egen takt.

– Det intresserar mig verkligen som historieberättare eftersom jag alltid trott att en av de bästa sakerna som Internet och spelvärlden tillåter är en narrativ teknik där story inte nödvändigtvis berättas från början till slut. Istället berättas historier vid sidan om det vanliga sättet, spelen ger alternativa möjligheter som läsaren kan välja mellan.

Jonas Högberg