Sverige vs Sydkorea på Aftonbladet Spela

SPELA

Världseliten samlas – på
Kulturhuset i Stockholm

1 av 3

Några av världens största e-sportstjärnor kommer till Sverige på tisdag.

De gör upp i spelet ”Starcraft II”. De slåss om 100 000 kronor.

Och Nöjesbladet direktsänder från samtliga matcher.

Svenska Jonathan ”Jinro” Walsh eller sydkoreanen Jang ”MC” Min Chul är inte kända för den breda allmänheten i Sverige.

I Sydkorea är de en nationell angelägenhet. Där är professionella e-sportspelare – i synnerhet de som ägnar sig åt strategispelet "Starcraft" – lika berömda som fotbollsproffs eller popstjärnor. Dedikerade tv-kanaler hårdbevakar deras varje steg.

Nu kommer både ”Jinro” och ”MC” – tillsammans med sex andra stjärnor från hela världen – till Kulturhuset i Stockholm på tisdag. Turneringen som anordnas av festivalen Dreamhack kommer att bli den mest prestigefyllda som någonsin hållits på svensk mark.

Bland världens bästa

– Sett till spelarna är det så. ”MC” är en av världens absolut bästa ”Starcraft II”-spelare just nu. Den ende som vunnit två tävlingssäsonger i Sydkorea, säger Fredrik Nyström, pressansvarig på Dreamhack.

Bland e-sporterna är ”Starcraft II” den allra hetaste för tillfället. Intresset är stort också bland spelare som normalt sett inte följer e-sportscenen.

– Intresset är enormt. Och det är typ it-snubben, 38, som ringer och frågar var han kan se en match tillsammans med sin fru, säger Fredrik Nyström.

Biljetterna slut direkt

Sverige kallas av vissa Europas Sydkorea. Förutom att intresset ökar och att traditionella medier börjat bevaka scenen har Sverige flera spelare som håller hög klass internationellt sett.

– Många hade pc hemma tidigt och vi har väldigt bra infrastruktur på vårt internet, förklarar Fredrik Nyström.

De 500 biljetterna till tävlingen på Kulturhuset på tisdag sålde slut direkt.

Men för alla andra går det bra att se samtliga matcher på aftonbladet.se/spela. Tillsammans med Amok Studios sänder Nöjesbladet tävlingen direkt.

Följ Spela!

Vill du också ha koll på när vi publicerat nya recensioner, förtittar, krönikor och reportage?

Du kan följa Spela på både Twitter och Facebook.

Följ oss på Twitter här!

Följ oss på Facebook här!