Gaming

Vemodig svensk resa ut i rymden

Av: 

Jonas Högberg

SPELA

Roguelike-spelet Rymdresa är en melankolisk – men lite väl lätt – upplevelse

ÄVENTYR/STRATEGI Vi behöver en backup-plan.

Mänskligheten, alltså.

Det här var Buzz Aldrins budskap när han stod inför USA:s senat i våras. Aldrin vill närmare bestämt få till stånd en ny satsning på rymdresor – med målet att människan ska göra sig bekväm i rymden och etablera en Nasa-koloni på Mars.

Som nödlösning om jorden beslutar sig för att sätta punkt för sin gästfrihet.

Enorma sfinx-robotar

Ett smakprov på hur Aldrins mardrömsscenario skulle kunna se ut får vi i det svenskutvecklade spelet ”Rymdresa”. Efter att en asteroid modell större kolliderat med jorden tvingas en ensam rymdfarare ut i det oändliga okända för att finna en annan beboelig planet.

”Rymdresa” är uppdelat i tre kapitel. I det första glider man runt i kosmos på jakt efter himlakroppar av olika slag – det inkluderar allt ifrån faktiska planeter till svarta hål – samtidigt som man letar uppgraderingar till sitt skepp. Roguelike-upplägget innebär att varje dödsfall skickar en tillbaka till kapitlets början, men fortfarande med alla tidigare insamlade föremål i sin ägo. Senare kapitel introducerar andra sorters uppdrag – och mot slutet dyker det upp bedagade jätterobotar som agerar sfinx-liknande gåtmästare (om man med gåtmästare menar ”förvirrad varelse som svamlar oroat om sin egen tillvaro”).

Poetisk ensamhet

Det där sista säger ganska mycket om vad för sorts spel ”Rymdresa” är. I takt med att åren passerar revy ute i rymden avbryts spelet då och då av pilotens tankar i form av poetiska betraktelser om den ensamhet och det vemod som borrar sig ner i honom. Och även om texterna knappast hade kunnat bära Harry Martinsons signatur bidrar de till att bygga upp en fin melankolisk stämning.

Spelet är dock lite väl långrandigt ibland – avstånden man täcker är lite för utdragna och händelselösa – och för att vara en roguelike är det förvånansvärt lätt. Det är knappast ett spel som lär göra ”FTL”-fansen tillfreds.

Men Buzz Aldrin hade säkert gett det Betyg: 5 av 5 plus.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upptäck höstens nyheter från Carin Wester – handla hos Åhléns här

Åhléns

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Gaming

Buzz Aldrin

Harry Martinson

Linux

Pc-spel

Mac-spel

IOS-spel