Angry birds-studion öppnar i Stockholm

”Alla ska spela det vi gör”

- -

Finska succéstudion Rovio, som ligger bakom det världsomspännande fenomenet ”Angry birds”, expanderar.

Nu öppnar Rovio en ny filial i Stockholm med före detta EA Easy-chefen Oskar Burman som vd.

– Jag hoppas vi ska kunna göra otroligt underhållande spel, säger Burman till Spela.

Finland räcker inte till för Rovio. Nu startar mobilspeljätten en ny studio i Sverige. Riktlinjen är att kunna sysselsätta 30 anställda med flera olika parallella projekt inom ett år.

Att Rovio valde just Stockholm som bas för sin nya studio är inte särskilt förvånande, menar nytillsatte chefen Oskar Burman.

”Norden ligger bra till”

– Det finns ju en otroligt bra talangpool i Stockholm, och det har man ju sett på flera sätt de senaste åren. Det har dykt upp väldigt många intressanta spelbolag, och det är väldigt mycket bra spelutbildningar i Sverige. Så det är helt enkelt talangen man är ute efter, säger Burman till Spela.

Burman påpekar att både Finland och Sverige är ledande när det gäller spelskapande, och att det är få som kan konkurrera på samma sätt.

– Norden i stort ligger ju bra till, och det har vi gjort ganska länge. Men de två, tre senaste åren har vi ”poppat” – det har sköljt en våg över både Finland och Sverige med intressanta start ups i kombination med stora, erfarna utvecklare som liksom överträffat sig själva. Det har inte gått ut över någon annan, utan båda har kunnat blomstra samtidigt. Det är en otroligt spännande tid att leva i just nu.

Jobbat med ”Battlefield”

Burman, som har jobbat med spelutveckling i mer än 15 år, har den senaste tiden varit vd på Electronic Arts-ägda Easy Studios, dessförinnan studio manager på Avalanche. Han har jobbat med spel som ”Just cause 2” och ”Battlefield heroes”, men är glad över att än en gång få göra lite mindre spel.

– När man sitter och jobbar på stora konsol- och pc-spel är det lätt att man bara blir en kugge i ett maskineri. Jag tycker att det ska bli väldigt kul att jobba med något mer snabbarbetat. Men sedan är det ju så klart en utmaning på många plan. Det är ju en helt ny studio i Stockholm, vi måste hitta talangfullt folk och bygga bra grejer så det känns otroligt spännande.

Vad är ditt eget mål med Rovio Stockholm? Vad hoppas du kunna uppnå?

– Jag hoppas vi ska kunna göra otroligt underhållande spel. Det är liksom målsättningen. Att göra fantastisk underhållning som ska kunna nå ut otroligt brett. Det är det ultimata målet, att alla ska spela det vi gör.

Det blir inget ”Angry birds”-relaterat?

– Det kan jag inte avslöja.

Jonas Högberg